ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Weber "ρίχνει" το ευρώ - Στα 1,27 δολάρια

13:11 - 20 Αυγ 2010 | Νομίσματα
Με μικρές απώλειες κινείται αυτή την ώρα το ευρωπαϊκό νόμισμα, έναντι του αμερικανικού, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Axel Weber, ο οποίος ανακοίνωσε πως η απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας θα ξεκινήσει από το α΄τρίμηνο του 2011.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο παραμένει πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, στα οποία υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, έναντι του γιεν.

Αναλυτικά, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,8% στα 1,271 δολάρια έναντι του δολαρίου, ενώ το δολάρια ενισχύεται στα 85,42 γιεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Στο α’ τρίμηνο του 2011 αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, σύμφωνα με τον Axel Weber.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Weber, ο οποίος θωρείται πιθανός διάδοχος του επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, υπογράμμισε πως «οι περισσότερες από τις συζητήσεις «σχετικά με την απόσυρση των μέτρων ρευστότητας θα επικεντρωθούν στο πρώτο τρίμηνο», ενώ πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται εκκίνηση μίας διαδικασίας εξομάλυνσης».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του Weber εκδηλώνουν τη διευρυνόμενη αισιοδοξία της ΕΚΤ σχετικά με τρόπο που η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική κρίση, ειδικά μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας το β΄τρίμηνο, αλλά και την αναβάθμιση των προβλέψεων της Bundesbank για τους γερμανικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010 στο 3% από 1,9%, στος προηγούμενες προβλέψεις της.

«Δεδομένου πως το β’ τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, οι προβλέψεις για την ευρωζώνη αναμένεται να αναβαθμιστούν συνεπεία της γερμανικής πορείας» δήλωσε ο Weber.

Αναφορικά με τη διεθνή οικονομία, ο Weber υπογράμμισε πως «η ανάκαμψη θα παραμείνει στον σωστό δρόμο. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν από έναν χρόνο».

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.