ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FXCM: Το δολάριο ετοιμάζεται για διάσπαση μετά την πτώση του EUR/USD από το 1,3400

11:09 - 17 Ιαν 2013 | Νομίσματα
Το δολάριο σημείωσε κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις το τελευταίο 24ωρο. Χθες το δολάριο επέκτεινε την άνοδο έναντι του ευρώ προκαλώντας μια πιο μόνιμη στροφή του EURUSD από τα υψηλά πολλών μηνών στο 1,3400, ενώ το GBPUSD έκλεισε κάτω από το 1,6000 για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες.

Σήμερα το πρωί ορισμένα από τα περισσότερο ευάλωτα στο ρίσκο νομίσματα ακολούθησαν την πτώση με μια σταθερή τάση στο δολάριο. Την πιο αξιοσημείωτη μεταβολή σημείωσε το AUDUSD, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 21 Δεκεμβρίου. Παρ' όλα αυτά το αθροιστικό αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων στα διάφορα ζεύγη του δολαρίου δεν είναι αρκετό για να διαμορφώσει μια ανοδική τάση για το νόμισμα. Αν κοιτάξουμε τον δείκτη Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar) διαπιστώνουμε ότι το δολάριο έχει σημειώσει αμυδρή μεταβολή κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μάλιστα έχει διαμορφώσει ένα από τα μικρότερα εύρη διακύμανσης την τελευταία εβδομάδα.
Αν δούμε το πλαίσιο της ευρύτερης αγοράς, η απουσία προόδου στο δολάριο συμπίπτει με τη γενικότερη πορεία των κερδοσκοπικών αγορών. Παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται σε υψηλά 5ετίας, ο S&P 500 φαίνεται ότι δεν θα δώσει συνέχεια στην άνοδο με το μέσο εύρος μεταβολής 5 ημερών (ATR) να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, ο αγαπημένος δείκτης «φόβου» των κεφαλαιαγορών, ο VIX, εξακολουθεί να βαδίζει στα χαμηλά 5 ετών. Η έκθεση στο ρίσκου κλιμακώθηκε σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, αν και δεν φαίνεται ότι πρόλαβαν να μπουν στην αγορά όλα τα κεφάλαια που ήταν εκτός και που οι περισσότεροι περίμεναν να ξαναεπενδυθούν μετά την επίλυση του Fiscal Cliff.
Ωστόσο, η απουσία δραστηριότητας δεν αναμένεται να διαρκέσει. Θα πρέπει να επιστρέψει η ροή κεφαλαίων- είτε για κερδοσκοπικούς λόγους είτε αναφορικά με την επανατοποθέτηση των κεφαλαίων. Γνωρίζουμε ότι το δολάριο θα κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση με τις τάσεις ρίσκου και επομένως το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα πυροδοτήσει μια μεταβολή στο συναίσθημα και πότε. Στην επόμενη συνεδρίαση αναμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των Bank of America και Citigroup, ενώ μια πιο υποσχόμενη ανακοίνωση προέρχεται από τη μέτρηση του ΑΕΠ δ' τριμήνου στην Κίνα. Επίσης, θα προσέξουμε το συνδυασμό του ζητήματος για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ και τις προσδοκίες γύρω από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αν δεν προκύψει κάτι απτό από τα παραπάνω, θα είναι δύσκολο για την κυρίαρχη επενδυτική κοινότητα να προβλέψει τις εξελίξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.