ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FXCM: Το δολάριο προετοιμάζεται για τη Fed και το ΑΕΠ – Στο 1,3500 το EURUSD

11:20 - 30 Ιαν 2013 | Νομίσματα
Πλούσιο και σημαντικό είναι το οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας, το οποίο από ό,τι φαίνεται δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ευρώ με την ισοτιμία EURUSD να ενισχύεται πάνω από τα 1,3500 δολάρια.

Τρεις είναι οι βασικότερες ανακοινώσεις της ημέρας και προέρχονται από τις ΗΠΑ: κατά σειρά περιμένουμε τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ADP, στη συνέχεια το ΑΕΠ δ' τριμήνου και έπειτα την πρώτη συνεδρίαση της FOMC για το 2013. Λόγω της βαρύτητας των ανακοινώσεων αναμένουμε ενίσχυση της μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος, ενώ μέχρι στιγμής, στις πρώτες πρωινές ώρες το δολάριο φαίνεται ότι χάνει έδαφος. Η διάσπαση του 1,3500 προς το πάνω δίνει αρκετές πιθανότητες επέκτασης της ανόδου για την ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου, αν και το δολάριο παραμένει θετικά διακείμενο απέναντι στο γεν και τη στερλίνα.
Αναφορικά με το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις μιλούν για υποχώρηση από την ετήσια μέτρηση του 3,1% σε μια πιο συντηρητική μέτρηση της τάξης του 1,1%. Αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2011. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η οικονομική πρόβλεψη έχει προεξοφληθεί στην αγορά (ειδικά αφότου το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προοπτικές της ανάπτυξης για τα χώρα). Μια σημαντική, ωστόσο, διάψευση των προβλέψεων είναι πιθανόν αναγκαία για να πυροδοτήσει την αποστροφή ρίσκου – κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση για το δολάριο, επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής του DailyFX, John Kicklighter.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η Fed είναι η πιο φιλελεύθερη (η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα προχωρήσει στην επόμενη κίνηση μέχρι το 2014)-και αυτή η πραγματικότητα έχει συνεισφέρει στην άνοδο του EURUSD με την ΕΚΤ να αποσύρει το πρόγραμμα LTRO , ενώ αγνοείται από το USDJPY που διαπραγματεύεται σε πολυετή υψηλά επίπεδα. Το πρόγραμμα των 85 δισ. δολαρίων ανά μήνα (με στόχο ανεργίας στο 6,5% και πληθωρισμού στο 2,5%) αποφασίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Επομένως, δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή τον Ιανουάριο. Συμπερασματικά, η αγορά είναι «ανοιχτή» σε μια μεταβολή σε ενδεχόμενη μνεία αναφορικά με ένα τέλος του προγράμματος στήριξης πριν το τέλος του 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.