ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FXCM: Μια «ουδέτερη» ΕΚΤ μπορεί να ενισχύσει το ευρώ

10:43 - 07 Φεβ 2013 | Νομίσματα
Πιθανή άνοδος στο ευρώ σε περίπτωση αισιόδοξων δηλώσεων του Draghi και ενδεχόμενη πτώση της στερλίνας αν ο Carney δείξει νέα στήριξη της οικονομίας. Η ευρωπαϊκή σύνοδος μπορεί να τροφοδοτήσει ανησυχίες για την κρίση χρέους σε ένα αδιέξοδο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το οικονομικό ημερολόγιο αποκτά ενδιαφέρον κατά τις ώρες της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη μηνιαία απόφαση νομισματικής πολιτικής και ο Mario Draghi δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο, αν και οι αγορές διακρίνουν την πιθανότητα λεκτικής παρέμβασης στη συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται απίθανο να υπερκεράσει την εντολή της κεντρικής τράπεζας και να εμβαθύνει στη νομισματική πολιτική.

Πράγματι, ένα ισχυρό νόμισμα με τις αρνητικές του επιπτώσεις στις εξαγωγές και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη δεν περιλαμβάνεται στην εντολή της ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Παρ' όλα αυτά, οι αγορές που έχουν προετοιμαστεί για μια αρνητική στροφή στη ρητορική της κεντρικής τράπεζας, μπορεί να αντιδράσουν αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο και να εκλάβουν ως de-facto αισιόδοξη τη στάση της ΕΚΤ προς όφελος του ενιαίου νομίσματος.

 

Καίριας σημασίας η έγκριση του προϋπολογισμού

Εντωμεταξύ, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Έχουν αναδυθεί οι γνωστές αντιγνωμίες/τριβές ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία και ίσως να μην είχαν σημασία αν δεν διανύαμε κρίση χρέους. Η έγκριση του προϋπολογισμού είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάσωσης των χωρών και οι traders μπορεί να «μεταφράσουν» ένα διαρκές αδιέξοδο ως αρνητικό κυρίως αναφορικά με τις πρόσφατες ανησυχίες στο πολιτικό μέτωπο. Μια ξεκάθαρη αντίδραση θα πρέπει περιμένει μέχρι την απόφαση της ΕΚΤ, ωστόσο, με τους traders να είναι απίθανο να δεσμευτούν προς μια κατεύθυνση έως ότου οι δηλώσεις του Draghi να «φιλτραριστούν» στις ισοτιμίες.
Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να προχωρήσει σε αναθεώρηση της νομισματικής της θέσης. Αν και το μείγμα νομισματικής πολιτικής εκτιμάται αμετάβλητο, η προσοχή στρέφεται προς τον νέο διοικητή της BoE Mark Carney καθώς θα δώσει απαντήσεις ενώπιον της επιτροπής Treasury Select Committee. Ο Carney αναμένεται να «ανακριθεί» για τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που θα χρησιμοποιήσει ώστε να αποφευχθεί μια νέα ύφεση της βρετανικής οικονομίας. Ο νυν επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά έχει διατηρήσει μια κραταιή απαισιόδοξη στάση, και κάτι αντίστοιχο θα επιβαρύνει τη στερλίνα και γι' αυτό παραμένουμε πωλητές στο GBPUSD.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.