ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FXCM: Επιρρεπές στην πτώση το ευρώ λόγω εμβάθυνσης της ύφεσης στην Ευρωζώνη

10:05 - 14 Φεβ 2013 | Νομίσματα
Πιθανή πτώση στο ευρώ καθώς εμβαθύνει η ύφεση στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο. Ενίσχυση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας στην ασιατική συνεδρίαση λόγω ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων.

Οι αρχικές μετρήσεις του ΑΕΠ δ' τριμήνου στην Ευρωζώνη κυριαρχούν στο οικονομικό ημερολόγιο σήμερα. Ο σύνθετος δείκτης στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξει εμβάθυνση της ύφεσης με το ΑΕΠ στο -0,4% το τρίμηνο που έληξε το Δεκέμβρη του 2012 σε σύγκριση με πτώση -0,1% το τρίτο τρίμηνο. Εντωμεταξύ, η πρόωρη αποπληρωμή των 3ετών δανείων LTRO έχει λειτουργήσει ως de-facto σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, συρρικνώνοντας τον ισολογισμό της ΕΚΤ στο χαμηλότερο επίπεδο έτους.
Η εμβάθυνση της ύφεσης μπορεί να αυξήσει τα «πονταρίσματα» σε μια αντιστάθμιση του γύρου πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης καθώς η επιβράδυνση της δραστηριότητας επιβαρύνει την άνοδο των τιμών και ενισχύει το αποπληθωριστικό ρίσκο. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι πιθανό να φαλκιδεύσει τη στήριξη για το ευρώ ασκώντας καθοδικές πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι μια ανοδική έκπληξη από το ΑΕΠ θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε κατά τα διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, προσθέτοντας περί του 0,5% κατά μέσο όρο έναντι του βασικών νομισμάτων με τη στήριξη των θετικών οικονομικών ανακοινώσεων. Ο επιχειρηματικός PMI εκτινάχθηκε στο 55,2, δείχνοντας επέκτασης της μεταποιητικής δραστηριότητας με τον ταχύτερο ρυθμό σε οκτώ μήνες τον Ιανουάριο. Ο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ANZ ενισχύθηκε κατά 2,3%για να «χτυπήσει» το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. Οι traders τώρα προεξοφλούν μια άνοδο στα επιτόκια από την RBNZ κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, και είναι η πρώτη φορά που οι προσδοκίες στρέφονται προς τη σύσφιξη από τον περασμένο Απρίλη (σύμφωνα με τα στοιχεία της Credit Suisse).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.