ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενς Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκιά της λόγω της ανατίμησης του ευρώ

12:39 - 15 Φεβ 2013 | Νομίσματα
Ο επικεφαλής της Deutsche Bundesbank εξέφρασε την αντίθεσή του σε μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, εξαιτίας και μόνο της ανατίμησης του ευρώ.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων της μόνον λόγω της ανατίμησης του ευρώ, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι η άνοδος του ευρώ είναι δικαιολογημένη.

Η ισχυροποίηση του ευρώ «είναι ένας παράγοντας, μεταξύ πολλών άλλων, για την εκτίμηση του μελλοντικού ύψους του πληθωρισμού» και «είναι βέβαιο ότι δεν δικαιολογούμε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής με έναν μόνο παράγοντα», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Πιστεύω ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι εναρμονισμένη σε μεγάλο βαθμό με τα βασικά οικονομικά δεδομένα. Δεν μπορείτε να πείτε ότι το ευρώ είναι σοβαρά υπερτιμημένο», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Αν η ανατίμηση της ισοτιμίας αντανακλά την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνης και τις βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξή της, τότε είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα βασικά δεδομένα», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κεντρικός τραπεζίτης. «Η πρόβλεψή μας, η οποία είναι εναρμονισμένη με όσα στοιχεία έχουμε έως τώρα, είναι ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του κ. Βάιντμαν γίνονται καθώς οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών συναντώνται σήμερα στη Μόσχα, εν μέσω φημολογιών για νομισματικό πόλεμο. Η χαλαρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σε συνδυασμό με αυξανόμενη αισιοδοξία στην Ευρώπη, οδήγησαν το ευρώ σε υψηλό επίπεδο 14 μηνών και σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου και του γεν στις αρχές του μήνα. Το ευρώ υποχώρησε δύο σεντς έναντι του δολαρίου μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις 7 Φεβρουαρίου ότι η ανατίμηση του κοινού νομίσματος δημιουργεί καθοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, υπονοώντας ότι μπορεί να εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων. «Δεν νομίζω ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να ωθήσει προς τα πάνω ή προς τα κάτω την ισοτιμία του ευρώ με τις δηλώσεις του», σημείωσε ο κ. Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ «θα απέχει από τη χειραγώγηση ή άμεση στόχευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.