ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FXCM: Μεγαλύτερες δοκιμασίες ενόψει για το ευρώ

11:07 - 20 Φεβ 2013 | Νομίσματα
Υπό έλεγχο ήταν η απόδοση του ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση καθώς το οικονομικό ημερολόγιο στην Ευρώπη ήταν σχετικά κενό. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού συναισθήματος ZEW στη Γερμανία.

Με το ρίσκο μιας απότομης διόρθωσης στις αγορές να μειώνεται και τους περιφερειακούς δείκτες μετοχών να ανακτούν γρήγορα το χαμένο έδαφος, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη του 2010 στις 48,2 μονάδες. Αν και ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε το ίδιο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τις σημαντικότερες ειδήσεις, η Ισπανία μπορεί να επιχειρήσει να πουλήσει ομόλογα σε δολάρια την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία στην Ιταλία, Silvio Berlusconi, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να στηρίξει το δημόσιο χρέος ώστε να μπορεί αντίστοιχα να στηριχθεί το ευρώ. Παρ' όλα αυτά, αυτές οι εξελίξεις δεν απέσπασαν την προσοχή των αγορών. Με το ζήτημα της στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας να παραμένει στο προσκήνιο, η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ εξακολουθεί να επιβαρύνει το ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της αποπληρωμής του πρώτου LTRO την Παρασκευή θα «τραβήξει» το ενδιαφέρον των αγορών.

 

Υψηλό το ρίσκο για τη στερλίνα μετά από μαζικές ρευστοποιήσεις

Ο κίνδυνος μεταβλητότητας κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικά υψηλός για τη στερλίνα. Δύο είναι τα γεγονότα που βρίσκονται στο επίκεντρο σήμερα: τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της BoE και τα στοιχεία απασχόλησης του Ιανουαρίου. Τα στοιχεία απασχόλησης είναι πιο εύκολα να αξιολογηθούν. Για μια οικονομία που βαδίζει προς μια νέα ύφεση, τα στοιχεία απασχόλησης είναι καθοριστική θεμελιώδης μέτρηση για την πορεία της οικονομίας. Την προηγούμενη φορά οι αιτήσεις ανεργίας έδωσαν ώθηση στο νόμισμα, αν και τώρα αναμένεται πτώση των επιδομάτων ανεργίας κατά 5.500, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη στην αγορά. Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός είναι η έκθεση της κεντρικής τράπεζας. Η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 5,3% έναντι του δολαρίου και κατά 6,8% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους υπό τον έντονο φόβο ότι η BoE θα ακολουθήσει τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες και θα διευρύνει τα μέτρα στήριξης. Αν τα πρακτικά δεν προσφέρουν ενδείξεις επιβεβαίωσης των παραπάνω ανησυχιών, τότε μπορεί να υποχωρήσουν οι πωλήσεις στο νόμισμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.