ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FXCM: «Κλειδί» η ομιλία Bernanke για το δολάριο και το γεν

15:16 - 26 Φεβ 2013 | Νομίσματα
Πιθανή ανάκαμψη στο γεν αν η κατάθεση του Bernanke πυροδοτήσει την αποστροφή ρίσκου. Πτώση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας λόγω των προοπτικών του πληθωρισμού.

Ήσυχο είναι σήμερα το ευρωπαϊκό οικονομικό ημερολόγιο και οι προβολείς στρέφονται στην κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. Οι traders θα «μετρήσουν» τις δηλώσεις του Bernanke σε σχέση με την αισιόδοξη εικόνα που πρόβαλλαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Ιανουαρίου.
Αν και ο Bernanke είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία επισημαίνοντας το πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, οι σκέψεις του γύρω από μια κλιμάκωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και γύρω από την άποψη της Fed για την ισορροπία κόστους/οφέλους από ένα πρόσθετο QE αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα προγράμματα στήριξης παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης αν οι προοπτικές του πληθωρισμού δείχνουν αύξηση, ενδεχομένως να επιβαρύνουν την επενδυτική διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα το γεν, αλλά και το δολάριο εν μέσω διάλυσης των προσδοκιών. Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου θα αποτυπωθεί στο USD/JPY, το οποίο αν και φαίνεται μπερδεμένο, δεδομένης της συσχέτισής του με τον S&P 500 θα ήταν λογική μια υποχώρησή του.
Το γεν διόρθωσε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, αξιολογώντας την ραγδαία άνοδό του το τελευταίο 24ωρο. Το γεν ενισχύθηκε κατά 2,9% κατά μέσο όρο έναντι των βασικών νομισμάτων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα σχεδόν τριών ετών, με τη στήριξη της ολοένα και επιταχυνόμενης αποστροφής ρίσκου.
Αντίστοιχα, υπό πίεση βρέθηκε και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας μετά την έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας που θέλει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη 2ετία να υποχωρούν στο 2,2% το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα δεκαετίας. Η ανακοίνωση αυτή μείωσε τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων, δείχνοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.