ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ιστορικό ρεκόρ του Dow Jones, απειλεί την άνοδο του δολαρίου

11:23 - 06 Μαρ 2013 | Νομίσματα
Το δολάριο απειλείται με αντιστροφή εξαιτίας του νέου ιστορικού υψηλού που σημείωσε ο Dow Jones, ενώ το ευρώ δείχνει έτοιμο για διάσπαση, αλλά η ΕΚΤ χρειάζεται προσοχή.

Παρά το γεγονός ότι η δυναμική είναι συνεχώς αυξανόμενη, υπάρχουν πιέσεις οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο δολάριο. Η άνοδος του δολαρίου έχει γίνει αισθητή και από το δείκτη δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index, ο οποίος έφθασε μέχρι και τις 10,500 μονάδες καθώς η ισοτιμία EUR/USD σταθεροποιήθηκε στα 1,3000. Μια πτώση για το δολάριο από αυτά τα επίπεδα δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα. Ο Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό εξαιτίας της πίστης των επενδυτών για συνεχή στήριξη της οικονομίας και όχι για πραγματική ανάπτυξη. Ακόμα και αν τα θεμελιώδη αλλά και ο όγκος συναλλαγών δεν είναι επιβεβαιωτικά, έχουμε ήδη διαπιστώσει τη δύναμη της στήριξης από τη Fed. Η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Το ευρώ δείχνει έτοιμο για διάσπαση αλλά η ΕΚΤ χρειάζεται προσοχή
Τόσο το EUR/USD όσο και το EUR/JPY, προσπαθούν να απομακρυνθούν από τις σημαντικές στηρίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Υπάρχουν δυο καταλύτες που αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον του ευρώ. Η απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική και η διαχείριση της κρίσης χρέους. Το ξεπούλημα της προηγούμενης Δευτέρας ήταν αφορμή του πολιτικού αδιεξόδου που διαμορφώθηκε στην Ιταλία. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Napolitano, πρότεινε να υπάρξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά ο Grillo διαφώνησε και με αυτή την προοπτική. Η επόμενη λύση είναι να υπάρξουν νέες εκλογές. Αυτό είναι ένα χάος για την Ιταλία, αλλά δεν είναι η μόνη απειλή για τη σταθερότητα. Εάν θέλουμε να δούμε περισσότερη κινητικότητα, θα πρέπει να δούμε αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Ήδη υπάρχει κερδοσκοπία για μια πιο χαλαρή στάση της ΕΚΤ, αλλά αυτό δεν φαίνεται στα currency swaps.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.