ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές προκαλεί το ακριβό ευρώ

16:11 - 27 Νοε 2006 | Νομίσματα
Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2005 βρίσκεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ επίσης έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ έναντι του γεν, καθώς εικάζεται ότι τα επιτόκια του ευρώ θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι τα αντίστοιχα αμερικανικά και τα ιαπωνικά.

Αυτή την ώρα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,3108 δολάρια ανά ευρώ, από 1,3094 αργά την Παρασκευή στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται επίσης στο ιστορικό ρεκόρ των 155,2749 γεν, ξεπερνώντας το υψηλό της 20ης Νοεμβρίου, στα 151,67 γεν.

Τέλος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν στα 116,165 ,από 115,90 την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου.

Τα μάκρο που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην Ευρωζώνη σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ενισχύσουν τις εκτιμήσεις περί επιτάχυνσης τους πληθωρισμού, οδηγώντας τους αναλυτές να υποστηρίξουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια τουλάχιστον δύο ακόμη φορές το προσεχές διάστημα.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού το 2007,  καθώς θεωρείται πως το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί κλυδωνισμούς στην αμερικανική οικονομία, ενώ αντίθετα εκτιμάται ότι η ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μία ως το τέλος του χρόνου και μία το Μάρτιο του 2007, διαμορφώνοντας το ευρωπαϊκό επιτόκιο στο 3,75%.

H ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 10,7% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, προβληματίζει όχι μόνο τους αμερικανούς, αλλά επίσης τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αποκομίζουν σημαντικό μέρος των κερδών τους από τις πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την αμερικανική.

Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό οικονομικών Τιερί Μπρετόν, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών σήμερα και αύριο.

Η Credit Suisse συγκαταλέγει ανάμεσα στους χαμένους του ισχυρού ευρώ τις ευρωπαϊκές εταιρείεςπου παράγουν πάνω από το 30% των εσόδων τους στις ΗΠΑ (όπως οι Aggreko, Roche, Havas, MorganCrucible, Enodis και Hochtief). Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις πρώτες ύλες εκφράζουν τα αποτελέσματά τους σε δολάριο, καθησυχάζει ωστόσο ότι οι επιπτώσεις αναμένεται να αντισταθμισθούν, εν μέρει, από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται πιέσεις εν αναμονή της αυριανής ομιλίας του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, για την αμερικανική οικονομία, όπου εκτιμάται ότι θα αναγνωρίσει ότι η αμερικανική οικονομία υποαποδίδει έναντι των προσδοκιών της Fed, γεγονός που θεωρείται πως θα παρατείνει την εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Credit Suisse, το αμερικανικό νόμισμα θα εξασθενήσει περαιτέρω στους επόμενους μήνες, και θα κινηθεί προς τα 1,35 ευρώ ανά δολάριο.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για το πρώτο στάδιο μιας ευρύτερης πτώσης του αμερικανικού νομίσματος. Οι επιτοκιακές διαφορές εξακολουθούν να ευνοούν το δολάριο, οι κερδοσκόποι τηρούν θέσεις short στο νόμισμα, ενώ η δίκαιη τιμή εντοπίζεται στο 1,10 ευρώ/δολάριο, σημειώνει η Credit Suisse.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.