ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SNB: «Κλειδί» για την ελβετική οικονομία το φράγκο

12:47 - 11 Ιαν 2016 | Νομίσματα
SNB: «Κλειδί» για την ελβετική οικονομία το φράγκο
Η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένει το «υπερτιμημένο» φράγκο να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα ή να υποχωρήσει ελαφρώς, το 2016, τόνισε ο πρόεδρός της, Thomas Jordan.

Στην πραγματικότητα, δήλωσε ο ίδιος, μια μεγάλη πτώση θα ήταν ευπρόσδεκτη. Η οικονομία της Ελβετίας βρέθηκε υπό πίεση το περασμένο έτος, όταν η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) αποφάσισε να καταργήσει ένα πλαφόν διακύμανσης του φράγκου με το ευρώ, στα 1,20.

Η απόφαση έστειλε το φράγκο σε άνοδο έναντι του ευρώ, που αποτελεί το νόμισμα της βασικής αγοράς εξαγωγών της Ελβετίας. Αυτό έπληξε τις εξαγωγές, οι οποίες έγιναν ξαφνικά πιο ακριβές για τους ξένους αγοραστές.

Το φράγκο έχασε κάποιο έδαφος το 2015, παρέχοντας κάποια ανακούφιση. Η αξία του νομίσματος θα έχει μια μεγάλη επίδραση στην ελβετική οικονομία φέτος, δήλωσε ο Jordan.

«Εάν το φράγκο αποδυναμωθεί αρκετά, αυτό θα ήταν πολύ καλό για την οικονομία. Οι εξαγωγές θα τα πήγαιναν πολύ καλύτερα και η ανάπτυξη θα ήταν υψηλότερη. Αν το φράγκο αυξηθεί, θα γίνει αντίστροφα», τόνισε ο Jordan σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο SRF.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.