ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BoJ: Απόφαση-έκπληξη για αρνητικά επιτόκια

11:25 - 29 Ιαν 2016 | Νομίσματα
BoJ: Απόφαση-έκπληξη για αρνητικά επιτόκια
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε μια κίνηση-έκπληξη, μείωσε το επιτόκιο κάτω από το μηδέν, με στόχο να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από την αστάθεια των αγορών και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ασιατικές μετοχές έκαναν άλμα μετά την ανακοίνωση, με το γεν να υποχωρεί και τα κρατικά ομόλογα να κάνουν ράλι.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω σε αρνητικό πεδίο εάν κριθεί απαραίτητο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή της να χρεώνει επιτόκιο 0,1% στους τρεχούμενους λογαριασμούς που έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 τρισ. γεν ετησίως μέσω επιθετικών αγορών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και τίτλων υψηλού ρίσκου.

Επίσης, υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το επόμενο δημοσιονομικό έτος, που ξεκινά τον Απρίλιο, στο 0,8% από 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, αναμένοντας όμως ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 1,8% στο δημοσιονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.