ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒοΕ: Αποκλείει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων

16:03 - 23 Φεβ 2016 | Νομίσματα
ΒοΕ: Αποκλείει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ απέρριψε σήμερα την προοπτική αρνητικών επιτοκίων και δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει πολλές επιλογές για να τονώσει την βρετανική οικονομία, εάν χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων επιτοκίων και περαιτέρω αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Ενώ ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι τα βρετανικά επιτόκια να αυξηθούν από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% τα επόμενα τρία χρόνια καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των κινδύνων στις αναδυόμενες αγορές και είπε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία για τη νομισματική πολιτική.

 

«Εάν ήμασταν σε μια κατάσταση όπου η οικονομία χρειαζόταν πρόσθετα μέτρα στήριξης...θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα επιτόκια προς το μηδέν. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε πρόσθετες αγορές στοιχείων ενεργητικού, που περιλαμβάνουν μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Κάρνεϊ σε τακτική ενημέρωση των βουλευτών σήμερα.

Ωστόσο, ο Κάρνεϊ απέρριψε την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων. «Απλά τονίζω και πάλι ότι δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση, κανένα ενδιαφέρον να το κάνουμε αυτό», είπε ο Κάρνεϊ.

 

Ο Κάρνεϊ είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για το δημοψήφισμα της Βρετανίας σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, που θα γίνει στις 23 Ιουνίου.

«Αντιμετωπίζουμε αυτή την ψηφοφορία ακριβώς όπως αντιμετωπίζουμε κάθε άλλο πολιτικό γεγονός, δεν προβαίνουμε σε κρίσεις για την έκβαση και θεωρούμε ότι παραμένει το ισχύον καθεστώς», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Θα σημειώσω ωστόσο ότι έχουν υπάρξει κινήσεις στη στερλίνα από τότε που έγινε σαφές το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.