ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας το γουάν

14:46 - 31 Μαϊ 2016 | Νομίσματα
Κίνα: Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας το γουάν
Η κεντρική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος υποχώρησε σήμερα περαιτέρω κατά έξι μονάδες βάσης, στα 6,5790 γουάν ανά δολάριο ΗΠΑ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011.

Η υποχώρηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής βουτιάς της κεντρικής ισοτιμίας κατά 294 μονάδες βάσης, σε χαμηλό επίπεδο 5ετίας και πλέον.


Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η δήλωση της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, ότι μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τους προσεχείς μήνες θα ήταν πιθανότατα δικαιολογημένη, εάν βελτιωθούν τα στοιχεία για την οικονομία.

 

Τα σχόλιά της ενίσχυσαν το δολάριο έναντι και άλλων μεγάλων νομισμάτων.


Παρά τις διακυμάνσεις, υπάρχει μικρή μόνο ανησυχία μεταξύ των παρατηρητών της αγοράς για την πίεση υποτίμησης του γουάν. «Η Κίνα επέτρεψε μεγαλύτερη ευελιξία στη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητά της», αναφέρει χθεσινή έκθεση της επενδυτικής τράπεζας China International Capital Corp. (CICC). Καθώς το δολάριο κινείται, το γουάν μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διακυμάνσεις στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, αλλά είναι απίθανη μία μεγάλη εφάπαξ υποτίμησή του, προέβλεψε η CICC.


Το γουάν βρίσκεται σε μία μακρά μεταβατική περίοδο, από ένα καθεστώς κεντρικής διαχείρισης της ισοτιμίας του σε ένα καθεστώς περισσότερο (ελεύθερα) κυμαινόμενης ισοτιμίας, σύμφωνα με έκθεση της HSBC, η οποία προέβλεψε ότι η Κίνα θα παραμείνει δεσμευμένη στη μεταρρύθμιση τους καθεστώτος της συναλλαγματικής ισοτιμίας της.

 

Από τις 11 Αυγούστου 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να προσαρμόσει το «σύστημα κεντρικής ισοτιμίας», ώστε να αντανακλά αυτό καλύτερα τις εξελίξεις της αγοράς όσον αφορά την ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου, το γιουάν πέρασε αρκετούς γύρους άστατων προσαρμογών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.