ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ΒοΕ

11:45 - 14 Ιουλ 2016 | Νομίσματα
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ΒοΕ
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε μείωση των επιτοκίων της, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από επτά χρόνια, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει τη βρετανική οικονομία από το σοκ του Brexit.

Ο διοικητής της BoE, Μαρκ Κάρνεϊ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πριν από δυο εβδομάδες για μέτρα τόνωσης, προκειμένου να δείξει πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε «ασφαλή» χέρια την ώρα που η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας κατέρρεε στον απόηχο του δημοψηφίσματος, σχολιάζει το Reuters.

 

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναμένεται να μειώσει κατά το ήμισυ τα επιτόκιά της, στο 0,25%, ενώ στη συνέχεια, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες, είναι πιθανό να ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Ο Κάρνεϊ έχει προειδοποιήσει πως οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι του Brexit αρχίζουν να υλοποιούνται, μετά τη «βουτιά» στην αξία της στερλίνας και το «πάγωμα» ορισμένων funds εμπορικών ακινήτων.

 

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν πως το ενδιαφέρον των αγοραστών για τη βρετανική αγορά κατοικίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008, δείχνοντας πως το Brexit ήδη πλήττει την οικονομία.

 

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρούσε τα επιτόκιά της στο 0,5% από τον Μάρτιο του 2009, ενώ πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, οι αγορές περίμεναν πως η BoE θα αύξανε αργότερα φέτος, ή στις αρχές του 2017, τα επιτόκια, ακολουθώντας τα βήματα της Fed.

 

Πάντως, ο Κάρνεϊ έχει ταχθεί κατά της μείωσης των επιτοκίων κάτω από το μηδέν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.