ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα "τρώει" το bitcoin

22:40 - 05 Ιαν 2017 | Νομίσματα
Η Κίνα "τρώει" το bitcoin
Απότομη «βουτιά» κατέγραψε το ψηφιακό νόμισμα μετά και το χθεσινό ρεκόρ όταν έφθασε να πωλείται σχεδόν όσο και ο χρυσός!

Οι τιμές του Bitcoin υποχώρησαν μέχρι και 23% (888δολ) σε σχέση με το ιστορικό υψηλό της Τετάρτης (1.120δολ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ωστόσο οι απώλειες περιορίζονται στο -15% αυτήν την ώρα (971δολ).

Την ίδια ώρα όμως το κινεζικό γουαν καταγράφει ράλι, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετα είναι τα δύο νομίσματα, τα οποία έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Το bitcoin έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στη συνεχιζόμενη υιοθέτησή του στην Κίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου τα παραδοσιακά νομίσματα ελέγχονται αυστηρά.

Πρόκειται για ευέλικτο «κρυπτο-νόμισμα» (όπως αλλιώς ονομάζεται – από την κρυπτογράφηση)  το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ποσών από τη μία μεριά του κόσμου γρήγορα και ανώνυμα, χωρίς να ελέγχεται από κάποια κεντρική νομισματική αρχή. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό σε όσους θέλουν να παρακάμψουν capital controls, όπως η Κίνα, ή σε επενδυτές αγοράς συναλλάγματος που φοβούνται υποτίμηση του νομίσματός τους. Πρόσφατα όμως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προέβη σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της προκειμένου να ισχυροποιήσει το νόμισμα της.

Κάποιοι αναλυτές πάντως δηλώνουν πως πρόκειται απλά για μια αναμενόμενη και εύλογη διόρθωση μετά το ιστορικό υψηλό των 1.120 δολαρίων, όπου το νόμισμα έφτασε να πωλείται σχεδόν όσο ο χρυσός! (1.150 δολάρια ανά ουγκιά) Κάτι για το οποίο οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται πως δεν είναι έτοιμες να αποδεχτούν… ακόμα.

Άλλωστε το bitcoin βρίσκεται αυτή τη στιγμή 50% υψηλότερα σε σχέση με τρεις μήνες πριν, όταν βρισκόταν στα 600 δολάρια.

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:43 - 05 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.