ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ράλι» για τη στερλίνα μετά την ομιλία της Μέι

16:01 - 17 Ιαν 2017 | Νομίσματα
«Ράλι» για τη στερλίνα μετά την ομιλία της Μέι
Τη μεγαλύτερη άνοδο της από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία τόνισε ότι η χώρα και μετά το Brexit θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός ευρωπαϊκός εταίρος.

Μάλιστα, η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες για μία ομαλή έξοδο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα πάρει την τελική απόφαση.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η στερλίνα, η οποία ενισχυόταν ήδη άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την ομιλία της, κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 30 ετών έναντι του δολαρίου, υπό το βάρος των φημών ότι η Τερέζα Μέι θα δηλώσει στην ομιλία της Τρίτης ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «σκληρό Brexit».

 

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στα επίπεδα του 1985, καθώς διέρρευσαν πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η κ. Μέι θα δηλώσει πως το Λονδίνο θα εγκαταλείψει τη φιλοδοξία να παραμείνει μέλος της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει πλήρως τη μεταναστευτική της πολιτική και να αποκαταστήσει την απόλυτη κυριαρχία της βρετανικής νομοθεσίας έναντι της ευρωπαϊκής.

 

Η στερλίνα υποχωρούσε κάποια στιγμή κάτω από το 1,20 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

 

Στο κλίμα αυτό συνέβαλε και η προειδοποίηση εκ μέρους του Βρετανού υπουργού Οικονομικών προς την Ε.Ε. ότι αν αποκλειστεί το Λονδίνο από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, τότε θα απαντήσει μειώνοντας πολύ το επίπεδο της φορολογίας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό.

 

Η υπεύθυνη νομισματικής στρατηγικής της Rabobank, Jane Foley, μιλώντας στον Independent σχολίασε ότι ένα μεγάλο μέρος του ράλι της στερλίνας προήλθε από την υπόσχεση της Μέι να θέσει οποιοδήποτε τελικό πλάνο στην ψήφο του κοινοβουλίου. Ωστόσο, η αναλυτής επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί άλλος ένας παράγοντας σύγχυσης γύρω από το τι θα συμβεί αν η συμφωνία δεν «περάσει» τελικά από το κοινοβούλιο.

 

Η Foley ανέφερε επιπλέον ότι αν και η κ. Μέι εξέφρασε τη φιλοδοξία της για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη, «τα σήματα από την ΕΕ δείχνουν ότι αυτό δεν είναι στα σχέδια».

 

«Έτσι, είναι πιθανό να προκληθεί πολλή μεταβλητότητα από αυτή τη συζήτηση στα επόμενα δύο χρόνια», είπε.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 16:19 - 17 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.