ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισλανδία: Ράλι για κορώνα και τουρισμό λόγω... Game of Thrones

21:22 - 04 Μαϊ 2017 | Νομίσματα
Ισλανδία: Ράλι για κορώνα και τουρισμό λόγω... Game of Thrones
Σε νόμισμα κορυφαίων επιδόσεων αναδεικνύεται η κορώνα της Ισλανδίας, ενώ από τις 31 Μαρτίου έως σήμερα, καταγράφει κέρδη 4% έναντι του ευρώ και 6,4% έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας τα κέρδη της στο 21% και 15% σε βάθος 12μήνου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μεταξύ των κυριότερων παγκόσμιων νομισμάτων.

 

Αιτία όλων αυτών είναι το Game of Thrones. Μετά την τεράστια δημοσιότητα που απέκτησε η σειρά, ο τουρισμός εκτοξεύτηκε στη μικρή χώρα, οδηγώντας το ΑΕΠ σε αύξηση 11% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

 

Οι δύο μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους δεν κατόρθωσαν να κάμψουν το εθνικό νόμισμα, ενώ η άρση των capital controls τον Μάρτιο δεν είχε κανέναν σοβαρό αντίτυπο στην οικονομία, όπως φοβούνταν πολλοί.

 

«Παρότι η μεταβλητότητα αυξήθηκε όταν καταργήθηκαν τα capital controls, η κορώνα κινήθηκε τελικά υψηλότερα και περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο», σχολιάζει ο Γιον Μέντσον, οικονομολόγος της Islandsbanki στο Ρέικιαβικ. «Η άνοδος του τουρισμού έχει αντισταθμίσει το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα», αναφέρει το Bloomberg.

 

Εκτός από τους τόπους όπου γυρίστηκε το Game of Thrones, οι τουρίστες εισρέουν στην Ισλανδία φέρνοντας στο μυαλό τους τις εικόνες από τον Τζέιμς Μποντ και την εκπληκτική σκηνή καταδίωξης στην παγωμένη λίμνη με τα γαλάζια παγόβουνα. Το 2016 επισκέφτηκαν τη χώρα 1,8 εκατ. τουρίστες –καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ και ετήσια άνοδο 40%.

 

Με τον τουρισμό να καλπάζει, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να «ρευστοποιήσει» την αυξημένη δημοτικότητα της χώρας μέσω της φορολογίας.

 

Παρ’ όλα αυτά, η Sedlabanki –κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας– προχώρησε σε διπλή μείωση των επιτοκίων πέρυσι, υπό τον φόβο ότι μια ενδεχόμενη ανατίμηση της κορώνας θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για τον πληθωρισμό και θα πλήξει τους εξαγωγείς. Το επιτόκιό της σήμερα βρίσκεται στο 5%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.