ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: Τη Δευτέρα έρχεται νέο sell-off στην τουρκική λίρα

15:32 - 31 Αυγ 2018 | Νομίσματα
Capital Economics: Τη Δευτέρα έρχεται νέο sell-off στην τουρκική λίρα
Ένα νέο sell-off στην τουρκική λίρα τη Δευτέρα προβλέπει η Capital Economics, παρότι σήμερα το τουρκικό νόμισμα κερδίζει προσωρινά έδαφος έναντι του δολαρίου.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία ερευνών, την Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Turkstat θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη ισχυρή απόδειξη του αντίκτυπου της κατάρρευσης της λίρας αυτόν τον μήνα στην ευρύτερη οικονομία.

 

Η Capital Economics αναμένει ότι τα στοιχεία θα δείξουν πως ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο από 15,8% τον περασμένο Ιούλιο σε νέο υψηλό 15ετίας (από το 2003), και στο 21,5% περίπου τον Αύγουστο. Αλλά η κυβερνητική πίεση η οποία συνεχίζεται, σημαίνει ότι είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

 

Σύμφωνα με την Capital Economics, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για να πείσει την κυβέρνηση για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων. Κάτι παρόμοιο συνέβη στις αρχές του 2017, όταν χρησιμοποιήθηκε μια σειρά υψηλότερων αριθμών για τον πληθωρισμό ως πρόσχημα για τη σύσφιξη της πολιτικής.

 

Αλλά, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αν η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να αφήσει τα επιτόκια να αυξηθούν, θα το είχε κάνει πριν από αρκετές εβδομάδες. Αντ 'αυτού, οι αρχές έχουν στηριχθεί σε ορισμένα αποσπασματικά μέτρα σε μια μάταιη προσπάθεια να διατηρηθεί κάποια τάξη.

 

Η Capital Economics δεν βλέπει πολλές πιθανότητες ότι ένα σύνολο "κακών" στοιχείων για τον πληθωρισμό θα αλλάξει τη στάση της κυβέρνησης - και, κυρίως, του προέδρου Ερντογάν - για τα επιτόκια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.