ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρενάρει» η πτώση της τουρκικής λίρας

13:46 - 03 Σεπ 2018 | Νομίσματα
«Φρενάρει» η πτώση της τουρκικής λίρας
Περιορίζονται οι απώλειες της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, έπειτα από τη δέσμευση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να ελέγξει την άνοδο του πληθωρισμού.

Η λίρα διαμορφώνεται στις 6,6120 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 1,1%, ενώ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού υποχωρούσε κατά 3%.

 

Όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, υπόσχεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της και να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στάση στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου, μετά από την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 15ετίας.

 

Επίσης, προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στις προοπτικές του πληθωρισμού υποδηλώνουν κινδύνους για την σταθερότητα των τιμών.

 

Σε υψηλό 15 ετών ο πληθωρισμός

 

Την ανοδική του πορεία συνέχισε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, όπως ήταν αναμενόμενο από τους αναλυτές, εντείνοντας τις ανησυχίες για την οικονομία της χώρας.

 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 17,9% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από το 15,85% του Ιουλίου. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,55% από το 0,55% του προηγουμένου μήνα. Όσον αφορά στον ετήσιο πληθωρισμό, πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003.

 

Ο δείκτης ωστόσο αναμενόταν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 18,01% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και στο 2,4% σε μηνιαία βάση.

 

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο στο 32,13% σε ετήσια βάση από το 25% τον Ιούλιο και στο 6,6% σε μηνιαία βάση από το 1,77%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.