ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το bitcoin γίνεται 10: Τεχνολογική επανάσταση ή απόλυτη «φούσκα»;

12:32 - 01 Νοε 2018 | Νομίσματα
Το bitcoin γίνεται 10: Τεχνολογική επανάσταση ή απόλυτη «φούσκα»;
Τα δέκατα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα το πρώτο και πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα, bitcoin. Το bitcoin το οποίο κατά πολλούς έφερε επανάσταση και εκδημοκράτισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα σήμερα κυμαίνεται στα 6.300 δολάρια.

Η γέννηση του ψηφιακού νομίσματος

Πριν από μια δεκαετία ο μυστηριώδης ιδρυτής του, Σατόσι Νακαμότο, δημοσίευσε ένα πόνημα (Λευκή Βίβλο) που περιέγραφε τις πρώτες προδιαγραφές του bitcoin και την απόδειξη της έννοιας του ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες συναλλαγές στο κρυπτονόμισμα στις αρχές του 2009.

Οι πρώτες συναλλαγές έγιναν ιδιωτικά και κανείς δεν ξέρει πότε ή τι όγκο είχαν, αλλά η πρώτη πιστεύεται ότι έγινε μεταξύ του Νακαμότο και του ειδικού στην Πληροφορική, Χαλ Φίνεϊ. Πολλοί υπέθεσαν μάλιστα ότι ο Φίνεϊ, που πέθανε το 2014 ήταν ο ίδιος ο Νακαμότο.

Η εξέλιξή του bitcoin ήταν αργή στην αρχή. Άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών στις 22 Μαϊου του 2010 όταν ο Λάζλο Χάνιετς αγόρασε δύο πίτσες από έναν άλλο ενθουσιώδη υποστηρικτή του κρυπτονομίσματος έναντι 10.000 bitcoin.

Η «φούσκα» του bitcoin το 2017

Χωρίς αμφιβολία το σημαντικότερο γεγονός για το bitcoin ήταν η φούσκα των κρυπτονομισμάτων, που όπως προέβλεπαν πολλοί έσκασε σε διάστημα λίγων μηνών. Το 2017 η αξία του bitcoin εκτοξεύθηκε από τα χίλια δολάρια περίπου στα 20.000. Το άλμα αυτό αποδόθηκε εν μέρει στη διάσπαση του υποκείμενου κώδικα λογισμικού του bitcoin για τη δημιουργία ενός κλώνου του, του bitcoin cash, από κινέζους miners, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις «βελτιώσεις της τεχνολογίας του νομίσματος με στόχο την αύξηση της ικανότητάς του να επεξεργάζεται συναλλαγές».

2312sdfsdf

Πολλές μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για τα κρυπτονομίσματα, που συνέβαλαν στη διόγκωση της φούσκας της τιμής του bitcoin.

H φούσκα αυτή άρχισε να σκάει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 το bitcoin είχε πέσει στα 10.000 δολάρια, υπό τον φόβο εν μέρει ότι οι ρυθμιστικές αρχές σχεδίαζαν να επέμβουν καθώς το κρυπτονόμισμα λειτουργούσε μέχρι τότε ως επί το πλείστον εκτός εποπτείας τους. Η πτώση συνεχίστηκε στις αρχές του έτους, προτού σταθεροποιηθεί η τιμή του κάπου ανάμεσα στις 6.000 και 7.000 δολάρια από τον περασμένο Ιούνιο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.