ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» για την ισοτιμία κινεζικού- αμερικανικού νομίσματος ενόψει εμπορικού πολέμου

09:16 - 05 Αυγ 2019 | Νομίσματα
«Βουτιά» για την ισοτιμία κινεζικού- αμερικανικού νομίσματος ενόψει εμπορικού πολέμου
Η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού υφίσταται θεαματική πτώση, ξεπερνώντας σήμερα το συμβολικό όριο των 7 γιούαν ρενμίνμπι ανά 1 δολάριο και φθάνοντας στο χαμηλότερό της επίπεδο των τελευταίων 9 ετών.

Το κινεζικό νόμισμα έφθασε στην υπεράκτια αγορά συναλλάγματος σε μια ισοτιμία 7,0203:1 έναντι του δολαρίου περί τις 10:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας), υποχωρώντας κατά 1,15% από την Παρασκευή, στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 2010.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε πολύ συχνά στο παρελθόν την κυβέρνηση της Κίνας ότι προχωρά σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του νομίσματός της για να υποστηρίζει τις εξαγωγές, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο επιδίδονται τον τελευταίο χρόνο σε ένα ολοένα σκληρότερο εμπορικό και πολιτικό μπραντεφέρ, που μεταφράζεται στην αμοιβαία επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών τελωνειακών δασμών που επηρεάζουν αγαθά αξίας 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση. Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος θα ευνοούσε τις κινεζικές εξαγωγές και θα μείωνε τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά. Η κινεζική κεντρική τράπεζα πάντως διαβεβαίωσε ότι θέλει και έχει τα μέσα να διατηρήσει το γιούαν σταθερό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.