ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι ανόδου για το ευρώ μετά τη συμφωνία του Eurogroup

09:01 - 10 Απρ 2020 | Νομίσματα
Ράλι ανόδου για το ευρώ μετά τη συμφωνία του Eurogroup
Το ευρώ, που αποτελεί το πιο ισχυρό νόμισμα του πλανήτη, καταγράφει αξιοσημείωτα κέρδη σε σχέση με τα άλλα βασικά νομίσματα στη σημερινή συνεδρίαση στην αγορά forex. Ώθηση στο ευρώ δίνει η συμφωνία, που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup, στο οποίο παρουσιάστηκε και αποφασίστηκε πακέτο στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 540 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,12% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να διαπραγματεύεται στο € 1,0941 ανά δολάριο. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ – βρετανικής λίρας διαμορφώνεται στο € 0,8778 ανά στερλίνα, με το ευρώ να υπερισχύει κατά 0,09% έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Στο ίδιο μοτίβο, το ευρώ κερδίζει κατά 0,14% έναντι και του ελβετικού φράγκου, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο € 1,0567 ανά ελβετικό φράγκο. Επιπλέον, το ευρώ καταγράφει άνοδο 0,48% έναντι της τουρκικής λίρας, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαπραγματεύεται στα € 7,3260 ανά τουρκική λίρα.

Τέλος, η ισοτιμία βρετανικής λίρας – δολαρίου διαμορφώνεται στο £ 1,2462 ανά δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να υπερισχύει κατά 0,05% έναντι του αμερικανικού.

Όσον αφορά την αιτία του ανοδικού ράλι του ευρώ, δηλαδή την συμφωνία του Eurogroup, αυτή περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία με μέτρα, που αγγίζουν συνολικά τα 540 δισ. ευρώ.

Το πακέτο λοιπόν περιλαμβάνει δανειοδότηση για τα κράτη με πιστωτικές γραμμές στον ESM, που διαθέτει συνολικά 240 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας της συμφωνίας, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο. Όπως έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Χούκστρα, η χρηματοδότηση από τον ESM θα γίνεται άνευ όρων μόνο αν οι χώρες δεσμευθούν ότι η χρηματοδότηση που θα λάβουν θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη λόγω του COVID 19. Θα μπορούν να δανειστούν και για να ρίξουν χρήματα στην οικονομία τους, αλλά τότε θα πρέπει να δεχθούν συγκεκριμένους όρους για να γίνει η αποταμίευση.

Επιπλέον εγκρίθηκε το πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Κομισιόν που θα διατεθεί στα κράτη προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Επίσης, 200 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 10 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.