ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» του ευρώ μετά τη γερμανική απόφαση για την ΕΚΤ

11:59 - 05 Μαϊ 2020 | Νομίσματα
«Βουτιά» του ευρώ μετά τη γερμανική απόφαση για την ΕΚΤ
Βίαιη υποχώρηση έναντι των υπολοίπων νομισμάτων υπέστη το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Γερμανικού Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, ορισμένες ενέργειες της ΕΚΤ, όπως το QE, χαρακτηρίζονται παράνομες και αντίκεινται στο Σύνταγμα της Γερμανίας. Όπως επισημαίνεται από το δικαστήριο, αυτές οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν υποστηρίζονται από τη Συνθήκη της ΕΕ, άρα δεν ισχύουν στη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το γερμανικό δικαστήριο δίνει τρεις μήνες περιθώριο στη Bundesbank να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ή την ΕΚΤ, με νέα απόφαση στο ίδιο διάστημα, να συμμορφωθεί ως προς τις ενστάσεις που εκφράζει το δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, στην αγορά forex, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,54% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η ισοτιμία τους διαπραγματεύεται στο € 1,0848 ανά δολάριο. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ισοτιμία ευρώ – βρετανικής λίρας διαμορφώνεται στο € 0,8719 ανά στερλίνα, με το ευρώ να χάνει κατά 0,50% έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Παράλληλα, το ευρώ καταγράφει απώλειες 1,51% έναντι του ρωσικού ρουβλίου, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα € 80,3171 ανά ρούβλι. Αντίθετα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,03% έναντι της τουρκικής λίρας, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να ανέρχεται στα € 7,6823 ανά τουρκική λίρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 05 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.