ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πανδημία καθιστά το δολάριο «βασιλιά» των νομισμάτων

14:36 - 10 Μαϊ 2020 | Νομίσματα
Η πανδημία καθιστά το δολάριο «βασιλιά» των νομισμάτων
Ο κορονοϊός έχει οδηγήσει σε παράλυση την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας τις μεγαλύτερες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Μέχρι να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, οι επενδυτές αποφεύγουν τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα, παραμένοντας προσηλωμένοι σε ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο και το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης.

Σε αυτό το θολό τοπίο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το δολάριο παραμένει «βασιλιάς». Την ώρα που τα περισσότερα νομίσματα βρίσκονται στο έλεος μαζικών ρευστοποιήσεων, το δολάριο έχει ανατιμηθεί σχεδόν 3,5% από τις αρχές του έτους και η κυριαρχία του στις αγορές συναλλάγματος -που άρχισε προ διετίας- αναμένεται να διαρκέσει το λιγότερο για τρεις ακόμη μήνες.

Οι περισσότεροι αναλυτές του Reuters (26 σε σύνολο 34) προβλέπουν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έως και το επόμενο τρίμηνο. Οι επόμενες όμως κινήσεις του δολαρίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Οι περισσότεροι αναλυτές(62%) εκτιμούν ότι τα νομίσματα ανεπτυγμένων αγορών θα έχουν καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου στο επόμενο τρίμηνο. Εννέα επέλεξαν νομίσματα αναδυομένων αγορών και έξι νομίσματα χωρών εξαγωγής εμπορευμάτων.

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του δολαρίου, αναμένοντας ότι οι βασικοί ανταγωνιστές του θα ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους και ότι το δολάριο θα χάσει μέρος των κερδών του μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Το ευρώ αναμένεται να ανακτήσει το σύνολο των απωλειών που καταγράφει από τις αρχές του έτους και να ανακάμψει 2%, με την ισοτιμία του στο 1,14 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο 12μηνο. Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν κέρδη 5% για τη στερλίνα μέσα στο επόμενο 12μηνο, με την ισοτιμία της να ανέρχεται στο 1,30 έναντι του δολαρίου στο επόμενο 12μηνο.

«Θεωρούμε ότι σε περίπου σε έναν χρόνο τα πράγματα θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται, αν και αυτή η κανονικότητα θα είναι διαφορετική από ό,τι 12 μήνες πριν», επισημαίνει ο Λι Χάρντμαν, στρατηγικός αναλυτής στη MUFG.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.