ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Σύμμαχος στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ένα αδύναμο δολάριο

20:11 - 06 Ιουν 2020 | Νομίσματα
Bloomberg: Σύμμαχος στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ένα αδύναμο δολάριο
Κλίμα αισιοδοξίας δημιουργεί στους επενδυτές των διεθνών χρηματιστηρίων η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από το χείλος του γκρεμού. Ωστόσο, το αμερικανικό δολάριο ακολουθεί την αντίθετη πορεία, καθώς έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, το τελευταίο τρίμηνο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διοχέτευσε ρευστότητα 3 τρισ. δολαρίων, φροντίζοντας να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για δολάρια, να προσφέρει στήριγμα στην αμερικανική οικονομία, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του αναπτυσσόμενου κόσμου με δάνεια σε αμερικανικό νόμισμα.

Παράλληλα, η «αποστολή» της Fed να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη φαίνεται πως έχει στεφθεί με επιτυχία. Στη Wall Street, ο τεχνολογικός Nasdaq είναι σε απόσταση αναπνοής από το να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, ο S&P 500 έχει σχεδόν ανακτήσει το σύνολο του εδάφους που έχανε από τις αρχές του έτους, ενώ και στην αγορά χρέους, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Πλέον, τα κίνητρα για τους επενδυτές, ώστε να επενδύσουν στο δολάριο, είναι ελάχιστα, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σχεδόν στο μηδέν, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξάνεται και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ομολογιακές αποδόσεις των υπολοίπων χωρών του κόσμου.

Αφενός, το δολάριο θα μπορούσε να θεωρηθεί το μεγάλο «θύμα» της άνευ προηγουμένου εκστρατείας νομισματικής στήριξης, στην οποία έχει επιδοθεί η Fed. Αφετέρου, η αδυναμία του αντανακλά την άνοδο των υπολοίπων νομισμάτων, όπως το ευρώ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προς την κατεύθυνση μιας περισσότερο ενωμένης Ευρωζώνης. Παράλληλα, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) θωρακίζει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης –και κυρίως την Ιταλία- από τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μετά την απόφαση για αύξηση του ΡΕΡΡ στο 1,35 τρισ. ευρώ, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και των υπολοίπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει υποχωρήσει αισθητά.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το Bloomberg αναφέρει πως ένα ασθενέστερο δολάριο ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία για να επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης, καθώς αποτρέπει το ενδεχόμενο μαζικών κεφαλαιακών εισροών προς το νόμισμα που κυριαρχεί στις διεθνείς συναλλαγές.

Επιπλέον, η διολίσθηση του δολαρίου επιτρέπει και στις αναδυόμενες οικονομίες να «ανασάνουν». Τέλος, αποτελεί σύμφωνα με το Bloomberg θετική εξέλιξη και για τους Αμερικανούς εξαγωγείς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.