ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική λίρα: «Αναρρώνει» μετά την αισιόδοξη έκθεση της JP Morgan Κύριο

08:05 - 28 Αυγ 2020 | Νομίσματα
Τουρκική λίρα: «Αναρρώνει» μετά την αισιόδοξη έκθεση της JP Morgan
Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε σημαντικά την Πέμπτη, μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε την Τρίτη έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με τους αναλυτές να στέκονται στην χθεσινή θετική έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης JP Morgan, η οποία ώθησε τους επενδυτές να στηρίξουν το νόμισμα της γείτονος χώρας.

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κατά 0,37% έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύθηκε στις 7,34 λίρες ανά δολάριο την Πέμπτη, ενώ όσον αφορά τα χαμηλά της ημέρας είχε φθάσει τις 7,41 λίρες ανά δολάριο.

Στην αισιόδοξη έκθεσή τους για τη λίρα, οι τεχνικοί αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν ότι έχουν παρατηρήσει μια «σαφή απώλεια» της δυναμικής πώλησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, ειδικά αν κατάφερνε να «σπάσει» το όριο των 7,19 λιρών ανά δολάριο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Sabah, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 19% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος, ωθώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόσφατα έλαβε μέτρα για να περιορίσει τη ρευστότητα, προκειμένου να υποστηρίξει τη λίρα. Την περασμένη εβδομάδα αύξησε τους δείκτες απαιτήσεων αποθεματικών για τις τράπεζες, που πληρούν πραγματικούς όρους πιστωτικής ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να αποσύρουν τη ρευστότητα από τις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τους δείκτες υποχρεωτικών συναλλαγματικών ισοτιμιών για τις τράπεζες, που πληρούν πραγματικούς όρους πιστωτικής αύξησης, κατά 700 μονάδες βάσης για λογαριασμούς καταθέσεων πολύτιμων μετάλλων και κατά 200 μονάδες βάσης για όλες τις άλλες υποχρεώσεις συναλλάγματος και για όλα τα χρονικά διαστήματα.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε αφού η τουρκική κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 8,25% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, όπως αναμενόταν από τους ιθύνοντες της αγοράς, με την τράπεζα να επισημαίνει πως θα συνεχίσει να τηρεί τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ρευστότητάς της.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 09:21 - 28 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.