ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλιάζει η τουρκική λίρα-Ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ

12:56 - 01 Σεπ 2020 | Νομίσματα
Βουλιάζει η τουρκική λίρα-Ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ
Παρά τα προσωρινά σημάδια ανάκαμψης που έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μετά την έκθεση της JP Morgan, η τουρκική λίρα βρίσκεται σε νέες περιπέτειες καθώς οι ανακοινώσεις για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο, έφεραν το τουρκικό νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 19% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας. 

Σύμφωνα με αναλυτές η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη αν τα μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

Σε σχέση με το ευρώ η τουρκική λίρα υποχωρεί τη Δευτέρα 0,52% στις 8,81 λίρες Τουρκίας ανά ευρώ. Στενεύουν έτσι τα περιθώρια και οι επιλογές για κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα που καλούνται να σκεφτούν μεταξύ της μείωσης των επιτοκίων ή της αναζήτησης βοήθειας από το ΔΝΤ, ξανά μετά το 2002.

Η οικονομία της Τουρκίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και μια δεκαετία το β΄ τρίμηνο του 2020, καθώς συρρικνώθηκε κατά 9,9%, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Σε κάθε περίπτωση η ρευστότητα της τουρκικής οικονομίας έχει στραγγίξει και η κεντρική τράπεζα της χώρας ξοδεύει δισεκατομμύρια δολαρίων για να την στηρίξει, αφού η αιτία της κατάρρευσης βρίσκεται στις ίδιες τις λάθος επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν κλονίσει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα αυξήθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες έως τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόσφατα έλαβε μέτρα για να περιορίσει τη ρευστότητα, προκειμένου να υποστηρίξει τη λίρα. Την περασμένη εβδομάδα αύξησε τους δείκτες απαιτήσεων αποθεματικών για τις τράπεζες, που πληρούν πραγματικούς όρους πιστωτικής ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να αποσύρουν τη ρευστότητα από τις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τους δείκτες υποχρεωτικών συναλλαγματικών ισοτιμιών για τις τράπεζες, που πληρούν πραγματικούς όρους πιστωτικής αύξησης, κατά 700 μονάδες βάσης για λογαριασμούς καταθέσεων πολύτιμων μετάλλων και κατά 200 μονάδες βάσης για όλες τις άλλες υποχρεώσεις συναλλάγματος και για όλα τα χρονικά διαστήματα.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε αφού η τουρκική κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 8,25% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, όπως αναμενόταν από τους ιθύνοντες της αγοράς, με την τράπεζα να επισημαίνει πως θα συνεχίσει να τηρεί τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ρευστότητάς της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.