ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική λίρα: Εκτιμήσεις για ακόμα μεγαλύτερη πτώση

15:29 - 10 Σεπ 2020 | Νομίσματα
Τουρκική λίρα: Εκτιμήσεις για ακόμα μεγαλύτερη πτώση

Τις εκτιμήσεις της για πιθανή πτώση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τα επιτόκια της χώρας παραμένουν αρνητικά εξέφρασε σε σημείωμα της την Πέμπτη η Commerzbank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει επιλέξει την εναλλακτική λύση να προχωρά σε περιστολή του κόστους χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, χωρίς όμως αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο.

ΌΠως επισημαίνεται, αυτές οι έμμεσες αυξήσεις των επιτοκίων ωστόσο είναι "αναποτελεσματικές" καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε αυξημένα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η λίρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες πιέσεις "κάτι που τελικά θα οδηγήσει" την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκια.

"Μπορούμε να δούμε ένα σενάριο με το ζευγάρι USD/TRY να εκτοξεύεται στο 8,00-8,50 πριν η κεντρική τράπεζα αναλάβει και πάλι δράση".

Το τουρκικό νόμισμα ανακάμπτει ελαφρώς σήμερα στο 7,4686 μετά το τελευταίο ιστορικό χαμηλό της Τετάρτης στις 7,4987 λίρες ανά δολάριο. Σε σχέση με το ευρώ, η ισοτιμία βαίνει προς ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 0,03% στις 8,83 λίρες Τουρκίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.