ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας

15:48 - 17 Σεπ 2020 | Νομίσματα
Συνεχίζεται η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας
H τουρκική λίρα συνέχισε την «κατρακύλα» και την Πέμπτη, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ από τη Fed.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού διολίσθησε στις 7,54 λίρες το δολάριο, περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Από την αρχή του έτους έχει χάσει το 21% της αξίας του.

Το αμερικανικό νόμισμα έλαβε ώθηση από τη χθεσινή ανακοίνωση της Fed που ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 3,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 6,5%.

Σε έκθεσή της για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, η Societe Generale προβλέπει ότι οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με την Societe Generale, η έλλειψη αξιόπιστου και συνεπούς πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να δαπανά τα συναλλαγματικά αποθέματα για να διατηρήσει την τουρκική λίρα και πιο πρόσφατα έχει επιστρέψει στην καθημερινή χάραξη πολιτικής μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Κύριος λόγος αυτής της αποχώρησης των επενδυτών είναι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, οι προοπτικές για την τουρκική λίρα είναι γεμάτες προκλήσεις λόγω της στάσης της νομισματικής πολιτικής που εξακολουθεί να είναι χαλαρή (το πραγματικό επιτόκιο είναι σε αρνητικό επίπεδο της τάξεως του -1,6%), των χαμηλών αποθεματικών συναλλάγματος (καθαρά αποθεματικά εκτός των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων -swaps- της κεντρικής τράπεζας στα -29,8 δισ. δολάρια) και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Παρότι έχει ενισχύσει τη ρευστότητα και έχει αυξήσει το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης, από το -5,1% στο -1,6%, το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί σε θετικό έδαφος, ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, σημειώνει η τράπεζα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της γαλλικής τράπεζας, η πτώση στην τουρκική λίρα θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο του 2020, με την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου να φτάνει τις 7,7 και αυτό μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το πραγματικό επιτόκιο. Μόνο όταν η πραγματική απόδοση της τουρκικής λίρας εισέλθει σε θετικό έδαφος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία το 2021 και να οδηγηθεί σε ανάκαμψη έναντι του δολαρίου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:56 - 17 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.