ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

13:03 - 23 Σεπ 2020 | Νομίσματα
Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής λίρας
Σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ υποχώρησε την Τετάρτη η τουρκική λίρα, συνεχίζοντας μία σειρά αρνητικών ρεκόρ, εν μέσω ανησυχιών για αρνητικές αποδόσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 7,68 λίρες ανά δολάριο. Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της την Πέμπτη παρά τη βουτιά της λίρας, αλλά θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης με μέτρα από την «πίσω πόρτα».

Εν μέρει λόγω των ιδιαίτερα δαπανηρών παρεμβάσεων του κρατικού τομέα για την επιβράδυνση της «κατρακύλας» της λίρας, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, μέσα στο 2020. Η Moody’s και άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει τον σοβαρό κίνδυνο κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών.

Τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών υποχώρησαν έναντι του δολαρίου σήμερα, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν την ασφάλεια του δολαρίου λόγω των κινδύνων για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον νέο γύρο περιορισμών στην Ευρώπη και τη Βρετανία λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών MSCI μειώθηκε για τρίτη συνεδρίαση, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αιχμή τις απώλειες του νοτιοαφρικανικού ραντ ύψους 1%, υποχωρώντας περαιτέρω από το υψηλό επίπεδο εξαμήνου της περασμένης εβδομάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.