ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκική λίρα: Νέο χαμηλό μετά τις προειδοποιήσεις για τους S-400

11:02 - 07 Οκτ 2020 | Νομίσματα
Τουρκική λίρα: Νέο χαμηλό μετά τις προειδοποιήσεις για τους S-400
Σε νέο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα, μετά τις προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, σχετικά με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Παράλληλα παραμένουν οι ανησυχίες για τη γεωπολιτική ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού σημείωσε νωρίτερα νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 7,87, μετά το κλείσιμο της Τρίτης στο 7,8050. Περί τις 10:30 ώρα Ελλάδος, η λίρα υποχωρεί έναντι του δολαρίου σχεδόν 0,6% κινούμενη η ισοτιμία πέριξ του 7,85.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400, ενώ υπενθύμισε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις. Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη μεταφορά του συστήματος των S-400 στην επαρχία της Σινώπης, του Εύξεινου Πόντου για δοκιμές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πέραν των γεωπολιτικών εντάσεων, την Τρίτη φάνηκε να κλιμακώνονται και αυτές μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ότι οι αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, ήταν ανεπαρκείς για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανακοίνωσαν επίσης ότι θα ανοίξει εκ νέου η Αμμόχωστος στην Κύπρο, καταδικάζοντας την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και την Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.