ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Ικανοποίηση από την πιλοτική χρήση του ψηφιακού γουάν

15:37 - 19 Οκτ 2020 | Νομίσματα
Κίνα: Ικανοποίηση από την πιλοτική χρήση του ψηφιακού γουάν
Θετικά σχόλια από τους αναλυτές νομισμάτων απέσπασε η πιλοτική παροχή 1,5 εκατ. γουάν σε κατοίκους της πόλης Σεντζέν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου δοκιμαστικού της προγράμματος, η τράπεζα έδωσε από 200 γιουάν σε 50.000 καταναλωτές, που επελέγησαν βάσει κλήρωσης.

Το ψηφιακό πορτοφόλι ήταν προσβάσιμο μέσω εφαρμογής, χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού, ενώ οι πληρωμές γίνονταν δεκτές με το σκανάρισμα κινητών smartphones σε καταστήματα στο κέντρο της τέταρτης μεγαλύτερης κινεζικής πόλης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τη μεγαλύτερη τέτοια δοκιμή έως τώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξήραν αναλυτές ως ένα ακόμη βήμα της Κίνας στην επιδίωξή της να είναι η κεντρική της τράπεζα η πρώτη στον κόσμο που θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε φόβους από παρατηρητές εκτός της Κίνας: αν το ψηφιακό γιουάν γίνει ελκυστικό διεθνώς, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου στο σύστημα διεθνών πληρωμών.

Νωρίτερα στον Οκτώβριο, επτά κεντρικές τράπεζες - περιλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας - παρουσίασαν τις βασικές αρχές για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.