ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίχως τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας- Νέο ιστορικό χαμηλό

10:18 - 28 Οκτ 2020 | Νομίσματα
Δίχως τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας- Νέο ιστορικό χαμηλό
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση και το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η επιθετική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με αναλυτές σκοπός είναι να αποπροσανατολιστεί το εσωτερικό κοινό της χώρας από τα ιλιγγιώδη προβλήματα της οικονομίας.

Όσον αφορά την τουρκική λίρα, συνολικά από τις αρχές του έτους έχει χάσει περισσότερο από το ένα-τρίτο της αξίας της, ενώ η κατρακύλα επιταχύνεται στο τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο έχει σημειώσει απώλειες πάνω από 18%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Την ίδια ώρα, ξένοι παρατηρητές εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ειλικρινή πρόθεση να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί κεντρική πολιτική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τα ανοικτά μέτωπα σε γεωπολιτικό επίπεδο, μία βεντάλια που ανοίγει συνολικά σε τρεις ηπείρους.

«Οι ξένοι επενδυτές έχουν παραμείνει ιδιαίτερα διστακτικοί σχετικά με την επιστροφή στα τουρκικά assets καθώς και τη λίρα και ενδέχεται, αν μη τι άλλο, να μειώσουν περαιτέρω την έκθεσή τους βλέποντας την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ως μία one-off κίνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Oxford Economics.

Παράλληλα, οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ έχουν παίξει και αυτές τον ρόλο τους όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Κι αυτό διότι σε περίπτωση εκλογής του Τζο Μπάιντεν, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για την Τουρκία.

Στο πεδίο των ισοτιμιών, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 0,59% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στις 8,2346 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας έτσι νέο ιστορικό χαμηλό. Επιπλέον, η λίρα διολισθαίνει κατά 0,48% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να ανέρχεται στις 9,7012 λίρες ανά ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας είχε διαμορφωθεί στις 8,1639 λίρες/δολάριο, ενώ η ισοτιμία ευρώ/λίρας έφτασε έως τις 9,6418 λίρες/ευρώ, επίσης ιστορικό χαμηλό της λίρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 28 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.