ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη για την τουρκική λίρα μετά την αναστάτωση του Σαββατοκύριακου

16:12 - 11 Νοε 2020 | Νομίσματα
Κέρδη για την τουρκική λίρα μετά την αναστάτωση του Σαββατοκύριακου
Ισχυρά κέρδη, που ξεπερνούν το 7%, καταγράφει η τουρκική λίρα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα καθώς μετά το επεισοδιακό Σαββατοκύριακο και την αναστάτωση που επικράτησε στην κυβέρνηση Ερντογάν, οι ρυθμιστικές αρχές χαλάρωσαν τους κανόνες για τη συναλλαγή τουρκικών λιρών μέσω παραγώγων, μία κίνηση που εκλαμβάνεται από την επενδυτική κοινότητα ως υποχώρηση του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα, οι Financial Times «εξέδωσαν» επενδυτική οδηγία προς όσους θέλουν να τοποθετηθούν στην Τουρκία μετά τις μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν στο οικονομικό επιτελείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνουν οι FT, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ και η τοποθέτηση στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ενός ανθρώπου που επέκρινε επί μακρόν τις επιλογές του αποτελεί μία έμμεση παραδοχή ήττας από τον Ερντογάν.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με το κατά πόσο οι πρόσφατες αλλαγές αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης», προειδοποιούν οι FT.

Όμως η οικονομική θεωρία που ασπάζεται ο Ερντογάν είναι κατά των υψηλών επιτοκίων, που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για το νέο οικονομικό επιτελείο να διαχειριστεί την κατάσταση με αποτελεσματικό τρόπο, τονίζουν.

Στον απόηχο της χαλάρωσης των περιορισμών στις συναλλαγές με λίρες, της αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη και της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, η τουρκική λίρα καταγράφει ράλι τις τελευταίες ημέρες με την ισοτιμία της με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 8 λιρών/δολάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.