ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Brexit πιέζει τη στερλίνα

10:07 - 10 Δεκ 2020 | Νομίσματα
Το Brexit πιέζει τη στερλίνα
Oι έως τώρα άκαρπες προσπάθειες Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit επισκιάζουν τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να δώσουν διορία έως την Κυριακή για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διέπει εμπορικές συναλλαγές αξίας ενός τρισ. δολαρίων ετησίως. Εντούτοις, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Βrexit θα βρεθεί και στην ατζέντα της σημερινής συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία της μεταβατικής περιόδου και του οριστικού «διαζυγίου» του Ηνωμένου Βασιλείου με το υπόλοιπο μπλοκ της Ευρώπης.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία έως τα τέλη του έτους, τότε η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο δασμών στις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, μεταξύ άλλων δυσμενών επιπτώσεων. Το βραχυπρόθεσμο σοκ για την οικονομία υπολογίζεται στο 1,5% το ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.