ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εκτιμούν αναλυτές για το... φαινόμενο Bitcoin-Έρευνες για απάτες

09:30 - 18 Φεβ 2021 | Νομίσματα
Τι εκτιμούν αναλυτές για το... φαινόμενο Bitcoin-Έρευνες για απάτες
Το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin κυμαίνεται πια σε νέο υψηλό ρεκόρ πάνω από 50.000 $.

Το λεγόμενο κρυπτονόμισμα, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν άγνωστο εφευρέτη, αυξήθηκε περίπου 72% φέτος.

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα δημιουργούνται από υπολογιστές. Μέρος της υποτιθέμενης τιμής προέρχεται από τον πεπερασμένο αριθμό που μπορεί να υπολογιστεί. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι είναι επικίνδυνες, καθώς η αξία τους μπορεί να αλλάξει γρήγορα, τόσο προς τα κάτω όσο και προς τα πάνω.

Μεγάλο μέρος του κέρδους της φετινής χρονιάς για το Bitcoin ήρθε αφού η Tesla του Elon Musk επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα και δήλωσε ότι θα τα δεχόταν ως πληρωμή για τα αυτοκίνητά της.

Υποστηρικτές λένε ότι το Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει ως απόθεμα αξίας, όπως μια ψηφιακή έκδοση χρυσού.

"Εάν αυτή η ρητορική αποδώσει, τότε η προοπτική ανάπτυξης βρίσκεται εκτός των διαγραμμάτων, καθώς 50.000$ ανά bitcoin ισοδυναμεί με ανώτατο όριο αγοράς περίπου 931 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι σχεδόν το 9% του χρυσού", δήλωσε ο John Wu, πρόεδρος της εταιρείας blockchain Ava Labs.

"Εάν η BTC φτάσει το ανώτατο όριο αγοράς του χρυσού, τότε αυτό θα είναι τουλάχιστον 500.000$ ανά bitcoin."

Σε αντίθεση με άλλα αγαθά, ωστόσο, το Bitcoin δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο, απλώς αγοράζεται και πωλείται. Αυτό έχει κάνει τις προσπάθειες εκτίμησής του δύσκολες.

Η τιμολόγηση είναι επίσης ευαίσθητη σε μεγάλες μεταβολές λόγω του περιορισμένου αριθμού κρυπτονομίσματος που διαπραγματεύεται. Πολλοί υποστηρικτές κρατούν τα αποθέματα τους σε αναμονή για υψηλότερες αποτιμήσεις. Εάν όλοι πουλήσουν ταυτόχρονα, η τιμή θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Χωρίς κάποια εγγενή αξία, σε αντίθεση με ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο, όπως η γη, και χωρίς ικανότητα δημιουργίας εισοδήματος, σε αντίθεση με μια εταιρεία ή ένα ομόλογο, τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθή και μπορούν να καταρρεύσουν τόσο γρήγορα όσο αυξάνονται.

Ύποπτες συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι ενώ το Bitcoin μπορεί να έχει μια πεπερασμένη προσφορά μονάδων - 21 εκατομμύρια - ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων αυξάνεται συνεχώς και είναι δυνητικά απεριόριστος.

Οι άνθρωποι έχουν χάσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε απότομες πτώσεις στην αξία των κρυπτονομισμάτων και σε παραβιάσεις και απάτες που σχετίζονται με αυτά.

Ο χρηματοοικονομικός παρατηρητής της Βρετανίας, η Financial Conduct Authority (FCA), ξεκίνησε 52 έρευνες για ύποπτες απάτες σε κρυπτονομίσματα αυτού του έτους έως τις 30 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με αίτημα Ελευθερίας της Πληροφορίας από τη νομική εταιρεία RPC.

Αριθμός μικρότερος από τις 59 έρευνες που άνοιξε τους προηγούμενους 12 μήνες, προκαλώντας εικασίες ότι η ρυθμιστική αρχή είχε έλλειψη πόρων για να αντιμετωπίσει τις απάτες σε κρυπτονομίσματα.

"Δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης του κρυπτονομίσματος υψηλού κινδύνου και των σχετικών απατών, θα περιμέναμε να αυξηθεί ο αριθμός των ερευνών της FCA και να μην πέσει", δήλωσε ο Sam Tate, συνεργάτης της RPC.

"Το φως σεβασμού που δίνεται τώρα στα κρυπτονομίσματα αξιοποιείται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και διαδικτυακούς απατεώνες."

Η FCA αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία.

Η αξία του Bitcoin μειώθηκε κατά 5.000 $ στις 4 Ιανουαρίου σε περίπου 29.000 $ πριν ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Στις 11 Ιανουαρίου, μειώθηκε κατά 9.000 $ στα 32.000 $.

Επειδή τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ξεπεράσουν γρήγορα τα διεθνή σύνορα και δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα μετρητά ή τις κανονικές επενδύσεις, η διερεύνηση των κλοπών είναι δύσκολη.

Τον περασμένο μήνα, η FCA εξέδωσε μια προειδοποίηση προς τους επενδυτές στα λεγόμενα cryptoassets.

Ο οικονομικός παρατηρητής είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι «έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους» σε περίπτωση κατάρρευσης της αξίας της επένδυσής τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.