ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί πέφτει ξανά η τουρκική λίρα

22:15 - 24 Φεβ 2021 | Νομίσματα
Γιατί πέφτει ξανά η τουρκική λίρα
Νέα «βουτιά» υπέστη σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, χάνοντας περίπου το ήμισυ των φετινών κερδών της μόνο αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε ξανά της πολιτικής του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εν μέσω φημολογιών για πιθανή επιστροφή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 1,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 7,2223, αφού αρχικά είχε αγγίξει το 7,25, το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των τριών εβδομάδων, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος. Αφού κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 5% μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.

Συναλλασσόμενοι ανέφεραν ότι το selloff πυροδοτήθηκε από τις υποστηρικτικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Αλμπαϊράκ, που παραιτήθηκε ξαφνικά πέρυσι το Νοέμβριο. Ο Αλμπαϊράκ θεωρήθηκε ότι είχε ακολουθήσει ανορθόδοξη πολιτική που οδήγησε στη συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα.

Από την αποχώρησή του, η κεντρική τράπεζα υπό τη νέα ηγεσία του Νατσί Αγκμπάλ έχει προχωρήσει σε εντυπωσιακή αύξηση των επιτοκίων με τη λίρα να καταγράφει ράλι 20%. Όμως, αυτό σταμάτησε όταν ο Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα και ξανά σήμερα ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν μειωθεί υπό την ηγεσία του Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών μόνο και μόνο για να βοηθηθεί η οικονομία να αντεπεξέλθει στην κρίση της πανδημίας.

Μέλος του Κόμματος της Δικαιοσύνης του Ερντογάν έκανε λόγο ότι στους ενδοκυβερνητικούς κύκλους συζητιέται το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλμπαϊράκ στην κυβέρνηση με την τελική απόφαση να λαμβάνεται στο συνέδριο του κόμματος τις προσεχείς εβδομάδες.

«Ορισμένοι θεωρούν βέβαιο ότι θα επιστρέψει ως υπουργός Ενέργειας, όμως την τελική απόφαση θα την έχει ο Ερντογάν. Υπάρχουν και κάποιοι μέσα στο κόμμα που πιστεύουν ότι η επιστροφή του δεν είναι εφικτή», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.