ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Απαγόρευση χρήσης κρυπτονομισμάτων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

09:07 - 19 Μαϊ 2021 | Νομίσματα
Κίνα: Απαγόρευση χρήσης κρυπτονομισμάτων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Η Κίνα απαγόρευσε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες σχετιζόμενες με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενώ προειδοποίησε τους επενδυτές για τις κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της Κίνας να περιορίσει την αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακών συναλλαγών. Σύμφωνα με την απαγόρευση, τέτοια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και διαδικτυακών καναλιών πληρωμών, δεν πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες καμία υπηρεσία που περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα, όπως άδειες, εμπόριο, εκκαθάριση και διακανονισμό, όπως ανακοίνωσαν τρεις φορείς του κλάδου την Τρίτη (18/5).

Οι τρεις βιομηχανικοί φορείς είναι: η Εθνική Ένωση Χρηματοδότησης Διαδικτύου της Κίνας, η Ένωση Τραπεζών της Κίνας και η Ένωση Πληρωμών και Εκκαθάρισης της Κίνας.

«Πρόσφατα, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έφτασαν στα ύψη και μειώθηκαν, και το κερδοσκοπικό εμπόριο κρυπτονομισμάτων ανθεί, παραβιάζοντας σοβαρά την ασφάλεια της περιουσίας των ανθρώπων διαταράσσοντας την κανονική οικονομική και χρηματοοικονομική τάξη», ανέφεραν στη δήλωση.

Η δήλωση υπογράμμισε επίσης τους κινδύνους του εμπορίου κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι τα εικονικά νομίσματα «δεν υποστηρίζονται από πραγματική αξία», οι τιμές τους μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, ενώ οι συμβάσεις εμπορίου δεν προστατεύονται από την κινεζική νομοθεσία.

Η Κίνα έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές κρυπτογράφησης αλλά και τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, χωρίς, όμως, να έχει απαγορεύσει σε άτομα την κατοχή κρυπτονομισμάτων.

Τα ιδρύματα δεν πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες αποταμίευσης, πίστωσης ή δέσμευσης κρυπτονομισμάτων, ούτε να εκδίδουν χρηματοοικονομικό προϊόν που σχετίζεται με την κρυπτονομισματική, υπογράμμιζε, επίσης, η δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει και στο παρελθόν κινηθεί εναντίον του ψηφιακού νομίσματος. Το 2017, η Κίνα έκλεισε τα τοπικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, καταστρέφοντας, με αυτό τον τρόπο, μια κερδοσκοπική αγορά που αντιπροσώπευε το 90% της παγκόσμιας συναλλαγής Bitcoin.

Έπειτα, τον Ιούνιο του 2019, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι θα αποκλείσει την πρόσβαση σε όλα τα εγχώρια και ξένα κέντρα κρυπτονομισμάτων από κοινού με τους ιστότοπους της αρχικής προσφοράς νομισμάτων, με στόχο την καταπολέμηση όλων των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, απαγορεύοντας τις ξένες συναλλαγές.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 19 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.