ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

12:00 - 28 Μαϊ 2021 | Νομίσματα
Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα
Η τουρκική λίρα σημείωσε ιστορικό χαμηλό την Παρασκευή (28/5), με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να διαμορφώνονται σε νεα υψηλά.

Το νόμισμα μειώθηκε 0,6% στις 8,564 έναντι του δολαρίου, και οδεύει προς τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα απωλειών, έπειτα και από την αντικατάσταση ενός ακόμη κεντρικού τραπεζίτη από τον πρόεδρο Ερντογάν, κάτι που πυροδοτεί ερωτήματα σε σχέση με την αυτονομία της νομισματικής αρχής.

Η λίρα έχει υποχωρήσει συνολικά 16% από τα μέσα Μαρτίου, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίο ήταν φιλικός προς την αγορά, και τον αντικατέστησε με τον Σαχάπ Κάβικογλου, ο οποίος είχε προηγουμένως επικρίνει τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

 «Κάθε νέα πτωτική πορεία, ρισκάρει να προκαλέσει νέα κρίση για την τουρκική λίρα καθώς αρχίζει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, τον οποίο η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει διότι δεν είναι σε θέση να αυξήσει “αξιόπιστα” τα επιτόκια, εξαιτίας της αντίδρασης του Ερντογάν», ανέφερε η Τάτα Γκος της Commerzbank.

«Εξαιτίας της αδυναμίας της να αυξήσει σωστά τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα στηρίζεται στον πληθωρισμό για να επιβραδυνθεί μέσω εξωτερικών ή άλλων παραγόντων έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει ακόμη και μια μικρή περίοδο σταθερότητας», συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:05 - 28 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.