ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

09:43 - 02 Ιουν 2021 | Νομίσματα
Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα
Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε την Τετάρτη (2/6) η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στις 8,8 λίρες ανά δολάριο, έπειτα από δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία υποστήριξε ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων εντός των επόμενων μηνών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε σε συνέντευξή του: «Μίλησα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα υπάρξει μείωση». Ως αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης, η λίρα υποχώρησε 3% έναντι του δολαρίου φτάνοντας στις 8,8 λίρες ανά δολάριο στις ασιατικές αγορές.

liratourk.PNG

Ο κ. Ερντογάν επιμένει στη συγκεκριμένη νομισματική πολιτική, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς, ενώ στηρίζει έντονα την άποψη ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, ανά τον κόσμο.

«Αν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και το κόστος, τότε θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, διότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν πληθωρισμό κόστους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το αίτημα για χαμηλότερα επιτόκια φαίνεται να εντείνει την πίεση στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάμπ Καβτσίογλου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την αποπομπή του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος δεν συμμερίζονταν τις απόψεις του Τούρκου Προέδρου για την επιτοκιακή πολιτική. Παρά ταύτα, ο πληθωρισμός υπερβαίνει κατά τρεις φορές τον επίσημο στόχο του 5%, πράγμα που καθιστά αδύνατη ακόμη την πρόθεση μείωσης επιτοκίων.

«Η αρνητική αντίδραση της τουρκικής λίρας υπογραμμίζει την αποδοκιμασία της αγοράς στην πιθανότητα μίας τέτοιας κίνησης σε μια εποχή συνεχώς υψηλού πληθωρισμού», ήταν η εκτίμηση ο Μιτούλ Κοτέτσα, επικεφαλής επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές για την TD Securities.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 02 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.