ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ελ Σαλβαδόρ στον αστερισμό του Bitcoin: Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται Κύριο

13:22 - 07 Σεπ 2021 | Νομίσματα
Το Ελ Σαλβαδόρ στον αστερισμό του Bitcoin: Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται
Το Bitcoin είναι και επίσημα από την Τρίτη (7/9) «νόμιμο νόμισμα» στο Ελ Σαλβαδόρ. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιείται κανονικά ως μέσο πληρωμής για συγκεκριμένες συναλλαγές.

Ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε αποκάλυψε ότι η χώρα του αγόρασε τη Δευτέρα 200 Bitcoin και συνολικά έχει στην κατοχή της 400 Bitcoin, στο πρώτο βήμα της ευρύτερης προσπάθειάς της να προσθέσει το ψηφιακό νόμισμα στον ισολογισμό της. Τα κρυπτονομίσματα αυτά ισοδυναμούν με 21 δισ. δολάρια.

Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε κοντά στα 52.680 δολάρια στον απόηχο της είδησης.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, το οποίο και θα χρησιμοποιείται μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Υπέρμαχοι και επικριτές της κίνησης θα παρακολουθούν στενά το άνευ προηγουμένου αυτό πείραμα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία.

{https://twitter.com/nayibbukele/status/1435023474494410753}

Η παραπάνω απόφαση έχει πάντως προκαλέσει κριτική σε ολόκληρη τη χώρα. Σχεδόν το 70% των Σαλβαδόρων που ερωτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Αμερικής διαφωνούσαν με την απόφαση της διοίκησης να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Πολλοί ήταν επίσης αβέβαιοι για τον τρόπο χρήσης του ψηφιακού νομίσματος.

Ο Μπουκέλε από τη μεριά του θεωρεί πως έτσι θα καταφέρει να τονώσει την οικονομία της χώρας του.

Η νέα νομοθεσία επιτρέπει την εμφάνιση των τιμών σε bitcoin, την καταβολή φορολογικών εισφορών με το ψηφιακό νόμισμα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ανταλλαγές σε bitcoin δεν θα υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας.

Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησε μια εφαρμογή πορτοφολιού που ονομάζεται Chivo στην οποία οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν με εθνική ταυτότητα για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας bitcoin. Οι χρήστες θα λάβουν bitcoin αξίας 30 δολαρίων με την εγγραφή τους.

Επίσης, την περασμένη Τρίτη, το Κογκρέσο στο Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε νόμο για τη δημιουργία κεφαλαίου ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διευκόλυνση της μετατροπής από bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ.

"Το Bitcoin δεν έχει σχεδιαστεί πραγματικά για να είναι ένα μέσο ανταλλαγής, οπότε αυτό είναι ένα πρώιμο πείραμα για το νόμισμα", σχολιάζει πάντως ο Philip Gradwell, επικεφαλής οικονομολόγος στην πλατφόρμα δεδομένων Chainalysis, στο "Capital Connection" του CNBC.

«Νομίζω ότι η κύρια χρήση στο Ελ Σαλβαδόρ θα είναι για να εξοικονομήσουν πλούτο όσοι επενδύσουν και ίσως για να δημιουργήσουν ανταγωνισμό με το δολάριο στη χώρα».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 07 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.