ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελ Σαλβαδόρ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την πρώτη bitcoin χώρα Κύριο

12:40 - 08 Σεπ 2021 | Νομίσματα
Ελ Σαλβαδόρ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την πρώτη bitcoin χώρα
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε από την Τρίτη (8/9) η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα το bitcoin ως νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την οικονομία της και θα βοηθήσει τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στο εξωτερικό να εξοικονομήσουν εκατομμύρια δολάρια, που μέχρι τώρα δίνουν σε προμήθειες για να στείλουν χρήματα πίσω στην πατρίδα τους.

Παρά της δημοτικότητα του προέδρου Nayib Bukele, αυτή η κίνηση έχει αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιφύλαξη από πολλούς κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι ανησυχούν για την αστάθεια του κρυπτονομίσματος και για το εάν θα μπορέσει το σύστημα να δουλέψει.

Ακολουθούν τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που σύμφωνα με αναλυτές προκύπτουν από το σχέδιο του Ελ Σαλβαδόρ να γίνει η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει ένα κρυπτονόμισμα:

Εμβάσματα

Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ έστειλαν πέρυσι σχεδόν $6 δισεκατομμύρια από το εξωτερικό, και κυρίως από τις ΗΠΑ. Αυτό το σύνολο αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Bukele έχει δηλώσει ότι το bitcoin θα φέρει τεράστια πλεονεκτήματα γιατί θα επιτρέπει στους πολίτες να γλιτώσουν $400 εκατομμύρια που σπαταλώνται κάθε χρόνο σε προμήθειες για τα εμβάσματα.

Ωστόσο, πολλοί από τους ανθρώπους που στέλνουν ή λαμβάνουν δολάρια στο Ελ Σαλβαδόρ είναι δύσπιστοι για το bitcoin. Ταυτοχρόνως, δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα δείχνουν ότι τα κόστη για τα εμβάσματα των ΗΠΑ είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Αποτύπωμα άνθρακα

Το σχέδιο του Ελ Σαλβαδόρ για το bitcoin έχει φέρει στο προσκήνιο την επίδραση των κρυπτονομισμάτων στο περιβάλλον, με την Παγκόσμια Τράπεζα να επισημαίνει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Η εξαγωγή των ψηφιακών νομισμάτων από τον κυβερνοχώρο απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της αγοράς του bitcoin έχουν αυξηθεί στους 60 εκατομμύρια τόνους που είναι περίπου ίσες με τα καυσαέρια από 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Ο Bukele επιδίωξε να απαντήσει στις ανησυχίες για την βιωσιμότητα, λέγοντας ότι έχει δώσει εντολή στην κρατική εταιρεία γεωθερμικού ηλεκτρισμού, LaGeo, να δημιουργήσει ένα σχέδιο το οποίο θα προσφέρει εγκαταστάσεις εξόρυξης bitcoin χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια από τα ηφαίστεια της χώρας.

Ρυθμιστική συμμόρφωση

Ενώ οι υποστηρικτές χαρακτηρίζουν το bitcoin ως μία καινοτομία που είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές ιδιοτροπίες, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι θα αυξηθούν οι ρυθμιστικές, οικονομικές και λειτουργικές απειλές για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανάμεσά τους και οι διεθνείς κανόνες κατά της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρημάτων.

Τον Ιούνιο η Fitch Ratings σημείωσε ότι “τα κεφαλαιακά κέρδη δεν θα φορολογηθούν και οι φόροι θα μπορούν να πληρωθούν σε bitcoin, κάτι το οποίο μπορεί να προσελκύσει ξένες εισροές bitcoin στην χώρα. Αυτό μπορεί να αυξήσει το ρίσκο ότι τα κέρδη από παράνομες δραστηριότητες περνάνε από το χρηματοοικονομικό σύστημα του Ελ Σαλβαδόρ”.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει νομικές ανησυχίες για την υιοθέτηση του bitcoin εν μέσω των συζητήσεών του με το Ελ Σαλβαδόρ για μία συμφωνία χρηματοδότησης ύψους $1 δισεκατομμυρίου, η οποία είναι σε εκκρεμότητα.

Αφού ο νόμος του Bukele για το bitcoin εγκρίθηκε, η εταιρεία αξιολόγησης Moodys υποβάθμισε τη φερεγγυότητα του Ελ Σαλβαδόρ.

Συνάλλαγμα

Ο Bukele έχει δημιουργήσει ένα ταμείο $150 εκατομμυρίων για να επιτρέψει την μετατροπή bitcoin σε δολάρια. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει ρίσκα σχετικά με τις απότομες αυξομειώσεις του ψηφιακού νομίσματος, του οποίου η αξία μπορεί να μεταβάλλεται κατά εκατοντάδες δολάρια κάθε μέρα.

“Οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα έχουν bitcoin στους οικονομικούς ισολογισμούς τους για μεγάλες χρονικές περιόδους, θα είναι έντονα εκτεθειμένες στην αστάθεια της τιμής του bitcoin, αυξάνοντας έτσι το ρίσκο” δήλωσε η Fitch Ratings.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν θέματα με την μετατρεψιμότητα, υπάρχουν ελπίδες ότι θα φέρει πολλά έσοδα συναλλάγματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.