ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NFTs: Η νέα μόδα στον κρυπτο-κόσμο Κύριο

10:00 - 02 Οκτ 2021 | Νομίσματα
NFTs: Η νέα μόδα στον κρυπτο-κόσμο
Η πρωτοφανής άνοδος των κρυπτονομισμάτων έχει ανοίξει την πόρτα για μία νέα περίοδο δυνατοτήτων. Τα μη-ανταλλάξιμα νομίσματα, ή όπως είναι γνωστά NFTs, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή αυτής της νέας τεχνολογίας.

Από τέχνη σε μουσική και από φωτογραφίες με πίξελ μέχρι χαρτί τουαλέτας, πολλά από αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία πωλούνται για εκατομμύρια δολάρια. Οι τιμές τους βασίζονται στην μοναδικότητα των NFTs, δηλαδή ότι δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κάτι άλλο ίδιο. Για παράδειγμα, το bitcoin δεν είναι NFT.  Άλλα ένα μοναδικό έργο τέχνης είναι μη ανταλλάξιμο, δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις. Αν το ανταλλάξεις με ένα άλλο έργο τέχνης, θα πάρεις κάτι τελείως διαφορετικό.

Τί είναι τα NFTs;

Η λέξη «μη-ανταλλάξιμα» σημαίνει μοναδικά. Τα NFTs είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία απεικονίζουν αληθινά πράγματα, όπως μουσική, τέχνη, ψηφιακά άβαταρ ή εικόνες, βίντεο και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα που δεν μπορούν να αντιγραφούν. Υποστηρίζονται από τεχνολογία blockchain. Τα NFTs πωλούνται διαδικτυακά, συχνά για κρυπτονομίσματα, και είναι κρυπτογραφημένα. Υπάρχουν περίπου από το 2014 άλλα έχουν γίνει πιο δημοφιλή τον τελευταίο καιρό. Πρόσφατα, μία ομάδα 101 Bored Ape Yacht Club NFT πουλήθηκαν για $24.4 εκατομμύρια στην εταιρεία δημοπρασίας, Sotheby’s.

Αν τα NFTs είναι μόνο ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή άυλα, γιατί ξοδεύουν εκατομμύρια για αυτά; Ο λόγος που κάποιοι πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά για τα NFTs είναι επειδή επιτρέπουν στον αγοραστή να του ανήκει το πρωτότυπο αντικείμενο. Επίσης, συμπεριλαμβάνει ενσωματωμένη επιβεβαίωση της γνησιότητας, που είναι η απόδειξη της ιδιοκτησίας του αγοραστή. Οι περισσότεροι συλλέκτες θεωρούν ότι αυτά τα «ψηφιακά δικαιώματα» έχουν περισσότερη αξία από το αντικείμενο.

NFT vs Κρυπτονομίσματα

Ενώ τα NFTs είναι κατασκευασμένα με την ίδια τεχνολογία που έχουν τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το Ethereum, οι ομοιότητές τους τελειώνουν εδώ. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να ανταλλαχθούν το ένα για το άλλο και έχουν την ίδια αξία. Για παράδειγμα, το ένα δολάριο θα αξίζει πάντα ένα δολάριο και το ένα bitcoin θα αξίζει πάντα ένα bitcoin, ανεξάρτητα των διακυμάνσεων στις τιμές τους σχετικά με παρόμοια νομίσματα.

Τα NFTs είναι διαφορετικά γιατί κάθε NFT, το οποίο είναι ένα εικονικό περιουσιακό στοιχείο, έχει μία ψηφιακή υπογραφή μέσω την κωδικοποίησης που κάνει την ακριβή αντιγραφή του αδύνατη. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.