ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα και οι... άλλοι: Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων

19:59 - 09 Ιαν 2022 | Νομίσματα
Η Κίνα και οι... άλλοι: Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων
Η είδηση ότι η Κίνα απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα πέρυσι προκάλεσε αίσθηση. Ωστόσο, είναι μόνο μία από τις δεκάδες χώρες που έχουν είτε απαγορεύσει τελείως τα κρυπτονομίσματα, είτε τα έχουν περιορίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Κατάρ, το Ομάν, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, το Μπαγκλαντές και η Κίνα έχουν απαγορεύσει πλήρως τα κρυπτονομίσματα. Σαράντα δύο άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας, του Μπαχρέιν, του Μπαγκλαντές και της Βολιβίας έχουν έμμεσα καταργήσει τα ψηφιακά νομίσματα, βάζοντας περιορισμούς στην δυνατότητα των τραπεζών να δέχονται κρυπτονομίσματα, ή απαγορεύοντας τις υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Ο αριθμός των χωρών ή των περιοχών που έχουν απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα, είτε τελείως, είτε έμμεσα, έχει διπλασιαστεί από το 2018.

Κάποιες κυβερνήσεις που έχουν απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα είπαν ότι το έκαναν γιατί θεωρούν πως χρησιμοποιούνται για να διοχετευτούν χρήματα για παράνομους λόγους και υποστηρίζουν ότι η άνοδός τους μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα χρηματοοικονομικά συστήματα. Ενώ δεν προσπαθούν όλες οι κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, αρκετές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να τα ρυθμίσουν.

Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) στις ΗΠΑ, Gary Gensler, αποκάλεσε τα κρυπτονομίσματα «Άγρια Δύση» και είπε ότι θέλει να ρυθμίσει περισσότερο τα κρυπτονομίσματα. Ο Gensler, προσέλαβε έναν διευθυντή σύμβουλο, ο οποίος ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα την περασμένη εβδομάδα.

Η στρατηγική της Κίνας

Η Κίνα απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα πέρυσι σε διάφορα στάδια. Πρώτα, η χώρα απαγόρευσε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παίρνουν μέρος σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα τον Μάιο. Έπειτα, απαγόρευσε όλες τις εγχώριες εξορύξεις κρυπτονομισμάτων τον Ιούνιο. Τέλος, απαγόρευσε τελείως τα κρυπτονομίσματα τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν στο παρελθόν ο μεγαλύτερος εξορύκτης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Οι κινήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν σε τεράστια ξεπουλήματα πριν σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Η κυβέρνηση της Κίνας είπε ότι ανησυχεί πολύ για τις επιπτώσεις των εξορύξεων των κρυπτονομισμάτων στο περιβάλλον και για τις χρήσεις των κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα χρημάτων και για απάτες. Τώρα βέβαια προωθεί δικό της ψηφιακό νόμισμα για το γιουάν και προσπαθεί να το κάνει ευρέως διαθέσιμο στους καταναλωτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.