ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι τα κρυπτονομίσματα μία καλή επένδυση ή είναι τζόγος; Κύριο

20:13 - 23 Ιαν 2022 | Νομίσματα
Είναι τα κρυπτονομίσματα μία καλή επένδυση ή είναι τζόγος;
Σύμφωνα με μία έρευνα από το Scottish Friendly, ένας στους 20 Άγγλους ενήλικες έχει αγοράσει κρυπτονομίσματα. Εκτός από τους επενδυτές, τα κρυπτονομίσματα υιοθετούνται και από χώρες ως επίσημα νομίσματα.

Οι traders προβληματίζονται συχνά για το πώς μπορούν να προσεγγίσουν αυτή την αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια. Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη πτώση του bitcoin από £34,700 σε λιγότερο από £31,000.

Ο διευθυντής της Scottish Friendly, o Neil Lovatt είπε ότι αν “σε εκπλήσσει αυτή η πτώση του bitcoin, τότε δεν θα πρέπει να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Οι επενδύσεις είναι ένα μακροχρόνιο ταξίδι, σαν ένα μεγάλο πλοίο που καβαλάει τα κύματα και σε πηγαίνει μετά από κάποιο καιρό στον προορισμό σου. Τα κρυπτονομίσματα απ’ την άλλη, είναι σαν να κάνεις σερφ σε αυτά τα κύματα, καβαλώντας τα επιδέξια και διασκεδάζοντάς τα. Είναι τέλεια όταν ξέρεις τι κάνεις, αλλά αν δεν ξέρεις τότε θα σε πονέσουν”.

Θα σκάσει η κρύπτο-φούσκα;

“Σαν τομέας, βοηθάμε τους καταναλωτές να αποταμιεύουν και να επενδύουν λογικά, και έχουμε προσπαθήσει πολύ προκειμένου να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι να εξαφανίζεται αυτή η εμπιστοσύνη μέσα σε μία ημέρα λόγω της φούσκας των κρυπτονομισμάτων που θα σκάσει κάποια στιγμή. Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ο αριθμός των νέων που ουσιαστικά παίζουν με τα χρήματά τους” πρόσθεσε ο Lovatt.

Ωστόσο, άλλες έρευνες αναφέρουν ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται περισσότερο το bitcoin, άλλα κρυπτονομίσματα και NFTs, για να τους δώσουν επιστροφές το 2022.

Το deVere Group Poll, το οποίο παρακολουθεί πάνω από 146.000 χρήστες του LinkedIn, βρήκε ότι το 30% πιστεύει ότι κάποιο κρυπτονόμισμα εκτός του bitcoin θα φέρει τις καλύτερες επιστροφές. Το 25% υποστηρίζει το bitcoin και τα NFTs ενώ το 20% πιστεύει ότι οι μετοχές θα τα πάνε καλύτερα από τα κρυπτονομίσματα.

Ο διευθυντής της Ελβετικής τράπεζας, Seba, πρόσφατα προέβλεψε ότι το bitcoin θα φτάσει μία νέα τιμή ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με αναλύσεις της τράπεζας.

Ο Nigel Green, ο διευθυντής του deVere Group είπε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τον ξάφνιασαν.

“Οι μετοχές, οι οποίες είναι συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου των πετυχημένων επενδυτών, δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλείς ως τρόπος για να αυξήσει κάποιος την περιουσία του, με τα ψηφιακά αγαθά να παίρνουν την θέση τους. Είναι, επίσης, περίεργο ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι άλλα κρυπτονομίσματα, και όχι το κυρίαρχο bitcoin, θα ξεπεράσουν άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων φέτος όσον αφορά τα έσοδα που θα φέρουν” πρόσθεσε ο Green.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εξηγήσεις, σύμφωνα με τον Green.

“Αρχικά οι επενδυτές προβλέπουν ότι η αγορά θα αποδώσει όπως περίπου απέδωσε το 2021. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με την μεγάλη πτώση που είχαν τον Δεκέμβριο, τα κρυπτονομίσματα είχαν μία απίστευτη χρονιά. Η χρονιά έληξε με το bitcoin να είναι κατά σχεδόν 65% πιο υψηλό, το S&P 500 κατά περίπου 28% ενώ ο χρυσός ήταν κατά 7% πιο χαμηλός” είπε ο Green.

Η δεύτερη εξήγησή του σχετικά με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σχετίζεται με τον πληθωρισμό, με τη συμφόρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων και με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι οποίες πίεζαν τις τιμές προς τα πάνω και υπονόμευαν την αγοραστική δύναμη του κόσμου.

“Το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα θεωρούνται από πολλούς μία ασπίδα απέναντι στον πληθωρισμό κυρίως λόγω της περιορισμένης προμήθειας που έχουν, η οποία δεν επηρεάζεται από την τιμή τους” σημείωσε ο Green.

Ο τρίτος πιθανός λόγος για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι η αυξημένη αυτοπεποίθηση που έχουν οι επενδυτές σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα τα οποία είναι “το αναπόφευκτο μέλλον των χρημάτων”. Είναι πλέον λογικό στον κόσμο μας, ο οποίος κινείται από την τεχνολογία, να επενδύει ο κόσμος σε ψηφιακά, χωρίς σύνορα και αποκεντρωμένα αγαθά.

Τέλος, άλλη έρευνα έδειξε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των κρύπτο-επενδυτών δανείστηκαν χρήματα για να κάνουν την αγορά τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.