ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κίτρινη κάρτα» του ΔΝΤ στο Ελ Σαλβαδόρ για το bitcoin

09:03 - 26 Ιαν 2022 | Νομίσματα
«Κίτρινη κάρτα» του ΔΝΤ στο Ελ Σαλβαδόρ για το bitcoin
Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συνέστησε στο Ελ Σαλβαδόρ να διακόψει τη χρήση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος λόγω των οικονομικών κινδύνων και υποχρεώσεων που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (25/1) το ΔΝΤ, το ΔΣ του Ταμείου «προέτρεψε [το Ελ Σαλβαδόρ] να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής του νόμου για το bitcoin αφαιρώντας το από το καθεστώς νομίμου χρήματος».

Στην ίδια έκθεση εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών και πρότειναν την ανάγκη ρύθμισης για το κρυπτονόμισμα. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσαν ότι τα ομόλογα του Ελ Σαλβαδόρ που υποστηρίζονται από bitcoin, τα οποία ανακοινώθηκαν τον φετινό χειμώνα, εγκυμονούν κινδύνους.

Ωστόσο, κάποια μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ αναγνώρισαν ότι το ψηφιακό πορτοφόλι (e-wallet) «Chivo» του Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική ένταξη του bitcoin, προσφέροντας χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε όσους έχουν μικρή πρόσβαση στους υπάρχοντες πόρους.

Κριτική και στο παρελθόν για το bitcoin

Το ΔΝΤ είχε αναφέρει ξανά ότι το bitcoin θα έπρεπε να μην χρησιμοποιείται ως νόμιμο νόμισμα, σε προηγούμενη έκθεσή του τον Νοέμβριο του 2021, δηλαδή λίγο μετά την υιοθέτησή του από τη χώρα.

Στο Ελ Σαλβαδόρ είχαν δημιουργηθεί επίσης πρώιμες διαμάχες για το ενδεχόμενο εξαναγκασμού ορισμένων επιχειρήσεων να αποδεχθούν το bitcoin, αν και απ’ ότι φάνηκε τελικά η χώρα δεν ανάγκασε κανέναν να το κάνει.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, έχει επίσης επικριθεί για φερόμενες τακτικές παρακολούθησης τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και αυτές οι τακτικές στόχευαν σε δημοσιογράφους και όχι σε χρήστες bitcoin, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην κοινότητα των διαχειριστών κρυπτονομισμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.