ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ατελείωτη «κατρακύλα» για το ρούβλι- Απώλειες 40% εντός του 2022

16:58 - 09 Μαρ 2022 | Νομίσματα
Ατελείωτη «κατρακύλα» για το ρούβλι- Απώλειες 40% εντός του 2022
«Κατήφορος» δίχως τέλος για το ρούβλι, με το ρωσικό νόμισμα να καταγράφει νέες ισχυρές απώλειες και να διαπραγματεύεται σε νέα ιστορικά χαμηλά την πρώτη ημέρα που επιτράπηκαν συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Το ρούβλι τελεί υπό την πίεση των πωλητών, μετά από το νέο μπαράζ περιοριστικών μέτρων» τονίζει ο Piotr Matys, αναλυτής της Intcouch Capital Markets και προσθέτει: «Η αγορά σίγουρα στερείται της κατάλληλης ρευστότητας».

Ειδικότερα, το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε κατά 11% στα 117,355 ρούβλια ανά δολάριο, ανεβάζοντας την πτώση του φέτος σε σχεδόν 40%, που αποτελεί μακράν τη χειρότερη υποχώρηση παγκοσμίως στην αγορά συναλλάγματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες και στην υπεράκτια αγορά πριν από το άνοιγμα, η ενδεικτική διαφορά της τιμής αγοράς με αυτή της πώλησης φτάνει το 7,4%, κάτι που δείχνει ότι ενδέχεται να γίνονται λίγες πραγματικές συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι από το τελευταίο κλείσιμο του νομίσματος, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι η χρεοκοπία φαίνεται πλέον «επικείμενη» και JPMorgan Chase & Co. και Bloomberg LP αφαίρεσαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από τους δείκτες τους.

Ανεπαρκή τα μέτρα

Επιπλέον, μια σειρά από μέτρα έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση του νομίσματος.

Εκτός από τα capital control που απαγόρευαν σε αλλοδαπούς να πωλούν ή να εισπράττουν από τοπικούς τίτλους, η Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε προσωρινά στις τράπεζες να πουλούν νομίσματα σε πολίτες που δεν έχουν ήδη λογαριασμούς σε συνάλλαγμα.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20%.

«Η ρωσική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και τις οικονομικές κυρώσεις» τονίζει ο Ray Choy, επικεφαλής αναλυτής της Opus Assety Management. «Το ρούβλι μόνο χειρότερα μπορεί να πάει» προσθέτει.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:12 - 09 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.