ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρυπτονομισμάτων ζητά ελαστικότερη πολιτική από την ΕΕ

07:50 - 20 Απρ 2022 | Νομίσματα
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρυπτονομισμάτων ζητά ελαστικότερη πολιτική από την ΕΕ
Περισσότεροι από 40 επικεφαλής επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην απαιτεί από τις εταιρείες κρυπτογράφησης να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες συναλλαγών και να μην θέτει εμπόδια στις προσπάθειες να τεθούν σε λειτουργία οι ταχέως αναπτυσσόμενες αποκεντρωμένες πλατφόρμες χρηματοδότησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και γενικότερα χώρες και νομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, προσπαθεί να.. δαμάσει τον ελεύθερο – μέχρι στιγμής – τομέα των κρυπτονομισμάτων. Η ΕΕ είναι ένα βήμα μπροστά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανίας όσον αφορά τη δημιουργία ενός συνόλου κανόνων για τον τομέα των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε επιστολή που εστάλη σε 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις 13 Απριλίου, οι επιχειρήσεις κρυπονομισμάτων ζήτησαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι οι κανονισμοί τους δεν υπερβαίνουν τους κανόνες που ήδη ισχύουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), η οποία θέτει πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αντιδράσεις για το... φακέλωμα

Οι νομοθέτες της ΕΕ ψήφισαν τον περασμένο μήνα υπέρ των νέων δικλείδων ασφαλείας για τον εντοπισμό της πορείας του Βitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Οι κανόνες, στους οποίους αντιτίθεται το μεγάλο αμερικανικό ανταλλακτήριο Coinbase Global Inc, θα απαιτούσαν από τις εταιρείες κρυπτογράφησης να συλλέγουν και να διατηρούν πληροφορίες σχετικά με το ποιος εμπλέκεται σε μεταφορές ψηφιακών νομισμάτων.

Σε απάντηση στην ψηφοφορία του περασμένου μήνα, 46 ηγέτες και οργανισμοί της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων ανέφεραν στην επιστολή τους ότι οι προτάσεις «θα θέσουν σε κίνδυνο κάθε κάτοχο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων» οδηγώντας στη δημόσια αποκάλυψη των λεπτομερειών των συναλλαγών και των διευθύνσεων του εκάστοτε πορτοφολιού (wallet). Αυτό θα μείωνε το απόρρητο και την ασφάλεια των κατόχων κρυπτονομισμάτων, σημείωναν στην επιστολή.

Η ΕΕ εισάγει επίσης ένα ευρύτερο πλαίσιο, γνωστό ως MiCA, για να καταγράφει όλους τους παρόχους υπηρεσιών στην ΕΕ που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα το προσχέδιο του κανονισμού, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ και τους αρχηγούς των κρατών-μελών.

Η επιστολή ζητούσε από την ΕΕ να εξαιρεί τα αποκεντρωμένα πρότζεκτς, τα οποία περιλαμβάνουν την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση ή το «DeFi», από την απαίτηση να εγγράφονται ως νομικές οντότητες. Σημείωνε επίσης ότι ορισμένα αποκεντρωμένα stablecoins δεν πρέπει να υπόκεινται στον κανονισμό MiCA.

Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα δημιουργήσει ρυθμιστικό πλαίσιο για τα stablecoins, στο πλαίσιο των σχεδίων για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κόμβου κρυπτονομισμάτων.

Τα κρυπτονομίσματα... πιέζουν τις Βρυξέλλες

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CoinShares, Ζαν-Μαρί Μονιέτι, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την επιστολή, είπε ότι η Ευρώπη έχει επί του παρόντος πιο περίπλοκους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα από άλλες περιοχές, γεγονός που αποτρέπει τις εν λόγω επιχειρήσεις από το να δραστηριοποιηθούν και να ανθίσουν στην Ευρώπη.

Η Νταϊάνα Μπιγκς, διευθύντρια ασφαλείας της DeFi Technologies, η οποία επίσης πρωτοστάτησε στη σύνταξη της επιστολής, είπε ότι επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κρυπτογράφησης στη χάραξη πολιτικής στις Βρυξέλλες.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αρκετά ισχυρές ή συντονισμένες προσπάθειες στον κλάδο μας στην Ευρώπη», επεσήμανε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.