ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Τα κρυπτονομίσματα θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

15:33 - 24 Μαϊ 2022 | Νομίσματα
ΕΚΤ: Τα κρυπτονομίσματα θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
«Καμπανάκι» χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων, επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη χρήση τους και ως μορφή πληρωμής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε έκθεσή της την Τρίτη (24/5), η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ασχολούνται με κρυπτονομίσματα ή γενικότερα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται και ως μορφή πληρωμής θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τη γενικότερη οικονομία.

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την καταστροφική κατάρρευση των νομισμάτων του blockchain της Terra, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα αλγοριθμικών stablecoins όπως το UST, τα οποία δεν υποστηρίζονται από ένα νόμισμα fiat.

«Δεδομένης της ταχύτητας των εξελίξεων στα κρυπτονομίσματα και των αυξανόμενων κινδύνων, είναι σημαντικό να τεθούν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και υπό εποπτεία επειγόντως», αναφέρει η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει επί του παρόντος κανόνες για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων που ονομάζονται πακέτο Markets in Crypto Assets.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι έπειτα από προσεκτική έρευνα της αγοράς «συμπεραίνουμε ότι εάν η τρέχουσα τροχιά ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων συνεχιστεί και εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ασχοληθούν ολοένα και περισσότερο με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τότε θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επισημάνει τους κινδύνους της συγκεκριμένης αγοράς στο παρελθόν. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούσαν απειλή στο παρελθόν και εξακολουθούν να είναι. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν αξίζουν τίποτα… δεν βασίζονται σε τίποτα».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:10 - 24 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.